Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Arcüreggyulladás

2007. november 11. | Frissítve: 2015. november 4.

Forrás: Kismama magazin

Az arcot kívülről szemlélve nem látszik, mennyi "üres" rész van a csontok alatt, között. Az arckoponya csontjai nem olyan tömörek, mint a végtagokéi.

A látható orrlyukak az orrüreghez vezetnek, ez pedig több melléküreggel áll összeköttetésben. Némelyik már születéskor megvan, míg a homloküreg az első év vége felé, a többi pedig ezután fejlődik ki. A levegővel telt üregeket nyálkahártyával béleli. Mivel kisgyerekkorban az üregek szűkek, könnyen megrekedhet bennük az orrból átjutó váladék.

Az arcüreggyulladás hároméves kortól, a homloküreg-gyulladás hétéves kortól jellemző, míg az orrüregből már csecsemőkorban könnyen áthúzódik a fertőzés a fülbe. A melléküregek gyulladására utal a két hétnél tovább tartó nátha, az állandó köhécselés, különösen éjszaka és felkelés előtt, az örökösen eldugult orr, a szájon át légzés, az orrhangú beszéd, a sárgás-zöldes orrváladék. Fejfájásról (a szemek mögött, a homlok tájékán), fogfájásról panaszkodhat a gyerek.

Egy egyszerű megfázás is okozhat arcüreggyulladást


Nem mindig jelentkezik láz, ettől függetlenül feltétlenül mutassuk meg orvosnak a gyereket, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk.

Bakteriális fertőzés, ritkábban allergia okozhatja. Ha tíz-tizenkét nap után is gennyes, sűrű orrváladék ürül, felmerül az arcüreggyulladás gyanúja.

Kezelés

Rendszerint antibiotikumot ír fel az orvos, ezt kiegészítheti egy nyálkahártya-duzzadtságot csökkentő orrcsepp, esetleg az orrlégzést segítő orrkenőcs. Allergia esetén antihisztamint, vagyis az allergiás reakciót csökkentő szert javasol.

Házi gyógymódok

A legfontosabb az orrváladék hatékony eltávolítása, lehetőleg orrcsepp beadása után. Orrszívás előtt és után is segíthet a meleg borogatás termotasakkal vagy a gyengéd masszírozás egy meleg kemény tojással. A forró kamillás gőzzel végzett inhalálást ma már nem javasolják a fül-orr-gégészek.

Mikor múlik el?

A kezelés hatékonyságától függően ez nagyon változó lehet, de legalább egy hetet vesz igénybe.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék