Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Aranyérmes édesanyák: akik bajnokot nevelnek

2013. december 3.

Forrás: babaszoba.hu

Melyek egy anya legfontosabb tulajdonságai? Milyen előnyökkel járhat, ha gyermekünkből a jövő bajnokát neveljük? Egyedülálló portré az anyákról egy izgalmas tanulmányon keresztül.

A Procter & Gamble (P&G) felkérésére a Maison Research Center elkészítette az "Aranyérmes Anya" című közvélemény-kutatását, melyben egyaránt részt vettek olyan édesanyák, akik gyermekei sportolnak, és olyanok, akiké nem.
A P&G idén is útjára indította "Köszi Anyu!" kampányát, mely a sportolók édesanyján keresztül a világ minden édesanyjának mond köszönetet kitartó támogatásukért, elkötelezettségükért és odaadásukért, mellyel felnevelték gyermekeiket. A kutatást három országban - Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - végezték, 2013 őszén.

Minden Anya lehet Bajnok Anya!

A "Aranyérmes Anya" című tanulmányban részt vevő anyákat megkérték, hogy sorolják fel a jellemüket leginkább leíró tulajdonságokat. A magyar válaszadók a felelősségteljességet, a becsületességet, a gondosságot, az érzékenységet és a pontosságot tartották a legfontosabbnak és legalapvetőbbnek magukban. Így a sportoló és a nem sportoló gyermeket nevelő édesanyák együtt rajzolták meg az univerzális édesanya portréját. A tanulmány eredményei alapján megállapítható, hogy bármely anyában meglehet a képesség egy ifjú bajnok felneveléséhez.

Következetesség, jó szervezőkészség

Az édesanyákat arról is megkérdezték, hogy szerintük melyek a leglényegesebb jellemvonások, amelyek nélkülözhetetlenek egy kiváló sportoló felneveléséhez. A megkérdezett magyar édesanyák két tulajdonságot hangsúlyosan kiemeltek: a jó szervezőkészséget (47%), és a következetességet (45,5%). Ebben a sportoló és nem sportoló gyermeket nevelő édesanyák is egyetértettek.

Következetesség - a feladatok tervezésében és szervezésében, az edzések ütemezésében, a menetrend betartásában és betartatásában.

A következetesség, ha már a mindennapok szokásává vált, segít és meggyőz: "Igen, képes vagy rá!"; akkor is, ha a gyermek néha ellógna egy edzést, vagy ha reggel visszahúzza az ágy. Ez a legfontosabb, amivel támogatni tudják gyermekeiket karrierjük legnehezebb pillanataiban - állítják egybehangzóan az édesanyák.

  Jó szervezőkészség - az időbeosztás készítésében, az események megszervezésében, a feladatok azonnali újragondolásában.

Jó szervezőkészség nélkül egyetlen csúszás elég, és az egész terv összeomolhat. Egy sportoló édesanyjának minden részletre figyelnie kell, legyen szó a mindennapi kötelezettségekről vagy a gyermeke érzelmeiről. A tanulmány feltárja, hogy egy édesanyának, aki aktívan részt vesz a felkészülés folyamatában, milyen kulcsfontosságú szerepei vannak: felkészíti, illetve elviszi a gyermeket az edzésekre (16%), elkíséri a versenyekre (27%), megvigasztalja a nehezebb időszakokban (32%), beszélget a gyermekkel az általa gyakorolt sportágról (29%) és segít megküzdeni az érzelmekkel (53%).

Optimizmus és derűlátás

Az elengedhetetlen tulajdonságok hasonlóságai mellett az édesanyák két csoportja - sportoló és nem sportoló gyermeket nevelő anyák - közötti legnagyobb eltérés a saját magukról alkotott képükben rajzolódik ki. A tanulmány az anyai szerepfelfogás és a nőiség megélése közötti jelentős kapcsolódásra is rávilágít. Úgy tűnik, hogy az az anya, akinek a gyermeke sportol, optimistább, boldogabb, elégedettebb a megjelenésével, társasági életével, iskolázottságával és munkájával, szemben azokkal az anyákkal, akiknek a gyermeke nem sportoló. Bár a sportoló és nem sportoló édesanyák is elsősorban anyaként, másodsorban háziasszonyként tekintenek magukra, a versenysportoló-gyermekes édesanyák sokkal nagyobb arányban jellemezték magukat vonzó nőként (23% vs. 12%), és boldogabbnak is többen érzik magukat közülük (37% vs. 32%). Érdekesség azonban, hogy szabadidő tekintetében nincs nagy különbség a két csoport között: egy héten körülbelül 10 órát fordítanak magukra.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék