Kisgyerek

Apára is szükségünk van!

Viki panaszkodott, hogy többet szeretnének Apából, aki jóformán csak a maga dolgával törődik, alig szán időt a gyerekre. Sosem ér rá játszani vele, későn ér haza a munkából, és még otthon is tanul. Mit lehet tenni ilyenkor? A ti válaszaitokból idézünk!
2011. Október 20.

Apa este a miénk!

A kisgyerekes családok többségében a férfi a családfenntartó, akinek bizony sokszor a nyolc óra munka után is vannak még egyéb teendői, de ez nem mehet a gyereknevelés rovására. Szerintem nevetséges és nagyon önző, amit csinál. Közhely ugyan, de igaz, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szán.

A férjem rendszerint este hétre ér haza úgy, hogy néha ő is hazahozza a benti lemaradást. Viszont amint hazaér, onnantól kezdve a családjára, rám és a kislányára koncentrál. Játszik Lilivel, bohóckodnak, hancúroznak, segít a vacsoránál, fürdetéskor ő van vele, és rendszerint ő altatja. Mindezt nem feladatként, kényszerből teszi, hanem számára ezek a percek jelentik a nap fénypontját. A munkát pedig azután veszi elő, hogy már elcsendesedett a ház. Akármilyen határidős feladata volt, olyan soha nem fordult elő, hogy bezárkózzon egy szobába, és ezzel kizárja a családját az életéből.

Neked pedig ne legyen lelkifurdalásod azért, mert most ő a kereső. Ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve tied a gyerek, övé a meló. Ezt a hozzáállást – ha nem változtat rajta – a kicsi fogja megsínyleni. Felnőttként úgy tekint majd az apjára, mint aki nem vett részt az életében. Üljetek le, és beszéljétek meg, mit is akar valójában, mitől menekül, mitől fél, hátha sikerül rendezni a kapcsolatot.

Réka

Alkalmazkodjatok apához!

Nálunk is tart szünetet apa tanulás közben, neki is kell ennie-innia. A tíz hónapos kisfiunkkal szertartásszerűen elé megyünk az ajtóba. Akkor etetem a gyereket, amikor ő is eszik, ez legalább fél óra közös program, ezalatt vidáman beszélgetünk, nevetgélünk. Így az marad meg a gyerekben, hogy apával milyen muris az evés. Amikor játszom a gyerekkel, megemlítem neki, hogy „hol van apa?” Ő megkeresi apát, találkozik a tekintetük, nevet egy nagyot, és visszamászik hozzám.

Ha nem jön, hívom, és azt mondom neki: „Apa most nem ér rá, gyere! Hol a macid?” És már megy is tovább a játék. A fürdéskor is bejön apa egy kicsit a fürdőszobába, játszik a gyerekkel pár percet. Természetesen valamennyire neki is türelmesnek és alkalmazkodónak kell lennie.

Csilla Kecskemétről

Apára is szükség van!

A mi apukánk is dolgozik és tanul. Jogra jár, ahol nagyon sokat kell tanulni. A férjem igazi maximalista, csak ötösöket szeret kapni. Ennek ellenére a másfél éves kislányunk az első. Addig, amíg ő fent van, nincs tanulás. Miután elaludt, teljes gőzzel tanul, annak ellenére, hogy másnap reggel 6-kor indul a munkahelyére. Szerintem egy felnőtt ember képes késő estig is tanulni, főleg, hogy a gyerekek általában nem olyan későn alszanak el. Ezt nektek egymás között kell megbeszélnetek, de az biztos, hogy a kicsinek szüksége van az apukája figyelmére.

Paulina

Ezeket is nézd meg:

  • Lányos apák
  • Apával a játszón? – Csak éljük túl…
  • 6 ok, amiért a férfiak félnek az apaságtól
  • Apa csak egy van?
  • Forrás: Kismama magazin