Kisgyerek

Anyának is készen kell állnia a bölcsire

Kilenc hónapig hordtad a hasadban, majd hónapokig, évekig szinte minden napod minden percét vele töltötted. És most úgy határozott a család, hogy a kicsi bölcsibe megy...
2017. Augusztus 15.

Anyának is készen kell állnia a bölcsire

Az eszeddel tudod, miért döntöttetek így, szíved szerint viszont otthon maradnál vele, hiszen olyan kicsi még, szüksége van az anyukájára. Mit tehetsz, ha még nem készültél fel a bölcsődére?

Az óvoda hároméves kortól kötelező, arról azonban szabadon dönthet a szülő, hogy bölcsibe íratja-e a gyermekét. Egy 2014-es adatokat feldolgozó OECD-jelentés szerint Magyarországon a 3 év alatti csemeték 16%-a jár bölcsődébe, és az ilyen kicsi gyermekeket nevelő anyák nagyjából 13-14%-a dolgozik. Ez az arány mutatja, hogy legtöbben a munka miatt viszik közösségbe a gyermeküket.

Ha anyagi okokból adják bölcsődébe a kicsit, az sok esetben bűntudattal, lelkiismeret-furdalással jár, amit a szülő azzal próbál kompenzálni, hogy mindent megenged a gyereknek. Ez később viselkedési problémákhoz vezethet – figyelmeztet Gaál Zsófia szakpszichológus. Fontos, hogy a szülő ne érezze magát rossz szülőnek azért, mert vissza kell mennie dolgozni. Nyugat-európai országokban gyakori, hogy egészen pici, 8-10 hónapos gyerekeket már bölcsibe adnak. Ez a helyzet ugyan nem ideális, de ennél sokkal rosszabb, ha a szülő bűntudattal viszi a csemetét a bölcsődébe.

Előfordul az is, hogy az anya nem bírja tovább otthon a kicsivel: túl kevés a szellemi kihívás, bezárva és elszigetelve érzi magát. Ebben a helyzetben is megjelenik a bűntudat, a “rossz anya vagyok”-érzés. Ám a gyereknek az a legjobb, ha az anya jól van, jól érzi magát a bőrében, kiegyensúlyozott – emeli ki a pszichológus. Fontos, hogy mindkét szülőnek jusson elég ideje magára és a párjára is, mert a gyerek csak így kap érzelmileg stabil szülőpárost. A szülőnek el kell fogadnia, hogy a gyerek érdeke is, hogy anya és apa rendben legyen.

Egészen kicsi gyerekeknek jobb, ha egy családtag, egy ismerős vagy egy bébiszitter felügyel rájuk. Jó megoldás lehet az is, ha rövidebb időszakokra beadod a picit egy kislétszámú családi napközibe. Ha azonban nincs segítség, a bébiszittert vagy a családi napközit pedig nem tudod megfizetni, marad a bölcsi. A szakember megnyugtat: kutatások igazolják, hogy egyéves kor után nem káros közösségbe szoktatni a kisgyereket.

Kapcsolódó cikkeink:

A bölcsődei beiratkozás menete, időpontja és szabályai

Anya nem érett a bölcsire

Hogyan szoktasd be a gyereket?