Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anyák SZJA-mentessége: tud egyáltalán dolgozni egy nagycsaládos anya?

Szerző: Kiss Virág

2020. február 3.

Forrás: babaszoba.hu

Minél több gyermeket vállal egy nő, annál rosszabb helyzetbe kerül a munkaerőpiacon. Milyen okok állnak a háttérben?

Anyák SZJA-mentessége: tud egyáltalán dolgozni egy nagycsaládos anya? (fotó: iStock)
Évek óta megfigyelhető jelenség, hogy a nők körében tradicionálisan alacsonyabb a foglalkoztatási szint. Ennek egyik fő oka, hogy a gyermekvállalás, gyermekgondozás miatt többnyire ők kerülnek ki átmenetileg a foglalkoztatásból, de általában a nők vállát nyomja az idősgondozás terhe is.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint munkaerőpiaci szempontból a kisgyermeket nevelő, illetve a nagycsaládos nők az átlagosnál rosszabb helyzetben vannak, és az is egyértelműen látszódik, hogy a nők foglalkoztatása a gyermekek számával csökken. A 2014-18 közötti adatok azt mutatják, hogy a három vagy több gyermekes anyáknak csupán 48 százaléka van jelen a munkaerőpiacon.

Hol vagytok három- és négygyermekes anyák?

"Minden család egy külön történet. Sérült és egészséges gyerekekkel, más-más anyagi háttérrel vagy annak hiányával; albérletben élve vagy éppen CSOK-kal építkezve" - mutat rá dr. Dorogi Márta pszichológus és mérnök-közgazdász, akit a többgyermekes édesanyák munkába állásának nehézségeiről kérdeztem.
Ha egy többgyermekes édesanya úgy dönt, hogy nem tér vissza a munka világába, annak számolnia kell azzal a kockázattal, hogy tartósan kiszorulhat a munkaerőpiacról és kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet.
Márta szerint azonban a többgyermekes édesanyák számára igencsak nehéz döntést hozni arról, hogy visszamenjenek-e dolgozni vagy sem. Ha a visszatérés mellett döntenek, akkor pedig komoly dilemmát okoz, hogy hány órában vállaljanak munkát, és a gyerekek időbeosztásához miként tudnak majd alkalmazkodni.
De mi minden befolyásolhatja azt, hogy többgyermekes anyaként mennyi eséllyel tudunk visszatérni a munkaerőpiacra?
Nézzünk meg néhány döntő szempontot.

Apák munkában

A több gyermekes anya munkavállalásának kérdését leginkább az apa munkája, időbeosztása és a segítség hiánya határozza meg - mutat rá a szakértő.
A kisgyermekeket nevelő anyákról sajnos sokszor még mindig azt feltételezheti a munkáltatója, hogy munkahelyi feladatait - segítség híján - nem tudja összeegyeztetni családi kötelezettségeivel. Mivel az oktatási intézmények nyitva tartása nem mindig fedi le a munkaidőt, és a gyerek betegsége estén többnyire az anya marad vele otthon, ezért a többgyermekes anyák gyakran számolnak be arról, hogy nehezen tudnak visszatérni a munkaerőpiacra.
Jutka, aki három kicsi gyermeket nevel, egyelőre csak álomként tekint arra, hogy dolgozhasson: "Állandóan beteg valamelyik. Nagyon szeretnék dolgozni! De segítség nélkül nehéz" - tette hozzá, amikor a munkáról kérdeztem.
Dorogi Márta szerint szorosan kapcsolódik ehhez a problémához a pénzhiány, a gazdasági kényszer is, ami a családon belüli harmóniára is nagyon romboló tud lenni.
Éva is megtapasztalta ezt: "A negyedik gyermekem hat hónaposan ment bölcsibe, én meg dolgozni. De a többiek is bölcsisek lettek egyéves koruk körül, mert szép dolog az anyaság, de gazdasági kényszer is van a világon".

Nagyszülők, hol vagytok?

A szakértő szerint a nagyszülői segítség is jelentősen befolyásolja, hogy vissza tud-e térni egy többgyermekes édesanya a munkaerőpiacra. Ha olyan nagyszülő él a közelben, aki be tud segíteni a gyerekek ellátásába, az anya nagyobb szabadságot kaphat a munkaerőpiacra való visszatérésében. Ha azonban a nagyszülő is segítségre szorul, az egy újabb megoldandó nehézségként állhat a család előtt.

Kisebb és még kisebb

A gyerekek életkora szintén egy olyan tényező, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni- mutat rá Dorogi Márta. Ha a gyermekek elég idősek és közintézményben elhelyezhetők, akár kétéves kor előtt is visszamehet dolgozni az anya.
Amennyiben azonban sérült gyermek is érkezett a családba, ott már erős dilemma lehet a munkába állás. A fejlesztések többnyire munkaidőben érhetőek el és sok esetben az adott városban meg sem oldhatók. Ráadásul, ha mindkét szülő dolgozik, komoly nehézségeket okoz mind időben, mind anyagilag ezeknek a megszervezése is.

A kiesett évek

A többgyermekes édesanyák munkába állását is befolyásolja a munkaerőpiac befogadóképessége. Itt szinte elengedhetetlen megnézni az anya képesítéseit, tapasztalatát, ami - a szakértő szerint - a gyerekekkel otthon töltött idő alatt általában hanyatlik. Ezzel a munkaadók is tisztában vannak, ugyanakkor kellő rugalmassággal sokszor könnyen áthidalhatóak a problémák - teszi hozzá Dorogi Márta.

Csak rugalmasan!

Sokan vagy vállalkozásban, vagy 4-6 órás munkarendben tudják összeegyeztetni a családi élet és a munkahelyi feladatok kiegyensúlyozását. A rugalmas, tervezhető munka vagy a kötetlen munkaidő, esetleg a távmunka, ami még szóba jöhet. De fontos szempont, hogy a kisgyermekek ellátását szolgáló intézményi férőhelyek biztosítva legyenek és a többgyermekes édesanyák olyan munkahelyet találjanak, ahol nem kell a túlórázás miatt lekésni például egy anyák napi műsort vagy az óvodazárást.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék