Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anya, mikor játszol velem?

Szerző: Szalma Erika

2014. január 2. | Frissítve: 2016. május 21.

Forrás: Kismama magazin

Semmi kedved a földön csúszva autókat tologatni, vagy éppen rombolásra váró kockatornyokat építeni? Pedig a közös játék során nemcsak a gyerekek fejlődnek, hanem a kapcsolatotok is bensőségesebbé válik.

Anya, mikor játszol velem?

"Negyedóránál tovább sosem voltam képes igazán elmélyülten játszani a kislányommal" - emlékszik vissza Zsófi, a hatéves Zoé édesanyja. "Fárasztónak éreztem, hogy folyamatosan le kell foglalni, különösen ha tartalmas és fejlesztő időtöltést akartam számára biztosítani.
Ráadásul vállalkozóként, otthonról menedzseltem a dolgaimat, nem hagytam abba a munkát a gyerek születése után sem, bár próbáltam a fontos dolgokat hajnalban vagy alvásidőben megoldani" - folytatja a történetet az anyuka, aki bevallja, egy idő után egyszerűen elkezdte unni a játékot, szívesebben csinált volna mást. "Arra vágytam, hogy olvashassak, netezzek, emberi időben kertészkedjek, de nem lehetett, vagy legalábbis nem hosszan, mert ezeket Zoé nem tolerálta."
Zsófi beismeri, évekig lelkiismeret-furdalása volt, aztán amikor azt látta, hogy más családokban sem megy jobban, sőt van, ahol még kevésbé, kezdett megnyugodni. "Kétéves volt a kislányom, amikor elkezdtem élvezni a vele töltött időt. Elhatároztam, hogy többet kell vele lennem, de másképp, mint addig. Ha együtt vagyunk, még ha dolgoznom is kéne, rá kell figyelnem. Nem elég, ha fáradtan, vagy a többi feladatom miatt aggodalmaskodva töltöm el vagy vészelem át a vele töltött időt. Rá kell koncentrálnom, jó dolgokat kell kitalálnom, és főként élveznem kell a közös játékot" - magyarázza az édesanya.
"Persze ez aztán nem mindig sikerült, sokszor volt fontosabb a munka, de legalább igyekeztem többet játszani, foglalkozni a gyerekkel.
"Vannak kivételek, de én azt tapasztalom, hogy a legtöbb anyukát egy idő után nem elégítik ki az otthoni gyerekgondozási teendők" - mondja Kuruczné Jászberényi Linda védőnő. "Akkor kezdik jobban élvezni és értékelni az együtt töltött időt, amikor visszamennek dolgozni.
Sokan mesélik, hogy dolgozó nőként játék közben kikapcsolódnak, és sokkal türelmesebbek" - teszi hozzá a szakember. "Nemrég a körzetemben élő egyik családban pedig az esti közös játékkal érték el a szülők, hogy régóta dacos, nehezen kezelhető kislányuk újra megszelídült. A sok munka mellett nehéz volt időt szakítani a gyerekre, aki így jelezte a törődés hiányát."

Eszünkbe sem jut, hogy élvezhetnénk

"Magam is sok olyan kisgyerekkel találkozom, akikre azért panaszkodnak a szüleik, mert egyszerűen kezelhetetlenek" - avat be Bujdosó Mara klinikai szakpszichológus. "Amikor elkezdünk beszélgetni, kiderül, hogy a szülők rendkívül elfoglaltak, nagyon kevés idejük jut a gyerekre, és még azt is leginkább az esti rutintevékenységek töltik ki.
Sajnos elég gyakran a gyerek az utolsó a sorban, más teendők fontosabbak a szülők számára, mint a közös játék, a gyerekek pedig azzal próbálják meg felhívni magukra a figyelmet, hogy hisztiznek, dacolnak, szófogadatlanok. Legtöbbször egyértelmű, hogy nehezen kezelhető viselkedésüket a közös játék, az odafigyelés, a minőségi együttlét hiánya okozza. Másrészt a későbbi harmonikus szülő-gyerek kapcsolatot is megalapozzuk azzal, ha a kicsi gyerekünkkel többet játszunk. A valódi figyelem sokkal többet ér, mint a drága játékszerek."
Szomorú, de nagyon sok felnőtt nem tud játszani, mert talán vele sem játszottak, nem látott ilyen mintát, vagy csak képtelen belehelyezkedni a szituációba, annyira tele van a feje felnőttproblémákkal - folytatja a szakember. "Ha pedig nyüstölnek valakit, például az anyuka az apukát, hogy foglalkozzon többet a gyerekével, az általában ellenállást, további konfliktusokat szül.
Sokan egy adott életkorban, bizonyos tevékenység közben jövünk rá, hogy élvezzük, egyszer csak ráérzünk a játék ízére. Sajnos a felnőttéletünkben sok minden háttérbe szorul, és eszünkbe sem jut egyes dolgokról, tevékenységekről, hogy esetleg szívesen csinálnánk. Ezért érdemes újabb és újabb játékokat kipróbálni.
Az is probléma, hogy nehéz érzelmileg ráhangolódni a gyerekre, a játékra, hiszen folyamatos nyomás alatt élünk: ha van egy kis időnk, gyorsan leülünk a picivel, de pár perc alatt képtelenség belemerülni bármilyen tevékenységbe. Pedig fontos lenne, hogy mi magunk is kikapcsoljunk, igyekezzünk a gyerekre figyelni, empátiával közelíteni hozzá. Mindezt persze nem könnyíti meg, ha a csemeténk már harmadik hete csak eladósat szeretne velünk játszani. Ráadásul a szerepjátékok sokkal intenzívebb elmélyülést és kreativitást igényelnek, ellentétben a szabályjátékokkal, amelyeket szinte mechanikusan játszunk."

Meg kell tanítani játszani

"A piciknek egy egyszerű kukucskálás, sózsákozás, lábon hintáztatás is igazi játék, nem kell feltétlenül bonyolult dolgokra vagy különleges játékszerekre gondolni" - mondja Montz Ferencné Anni óvónő a Kismama magazinnak. "Amikor bevonjuk a kicsiket a saját tevékenységünkbe, feladatot kapnak és utánozhatnak, tanulnak és játszanak is egyszerre. És bármilyen különösen hangzik is, a játékot is meg kell tanítani a gyerekeknek.
Az óvodába érkező, két és fél éves minicsoportos gyerekek között sajnos egyre többen vannak, akik pillanatok alatt megunják a játékokat, nem köti le őket igazán semmi, leginkább rombolni szeretnek, nem képesek leülni néhány percig egy játék mellé. Velük valószínűleg nem igazán játszanak otthon, inkább csak elhalmozzák őket tárgyakkal. Pedig a gyerekeket meg lehet tanítani okosan, elmélyülten játszani. Kezdetben olyat játsszunk, amilyet a kicsi szeretne, később pedig már kezdeményezhetünk mi is újabb játékokat. Egy idő után már ők jönnek hozzánk, hogy játsszunk valamit."
És már a legkisebbekkel is lehet olyan didaktikus játékokat játszani, amelyekhez tényleg semmi nem kell, csak egy pici figyelem, és ha van egypár a tarsolyunkban, nem unatkozunk akkor sem, ha mondjuk valahol sorban állunk, vagy várni kell a buszra. A minikkel az ebédre várva szoktunk például gyümölcs- vagy állatneveket gyűjteni, nagyon élvezik, és sokat okosodnak közben - magyarázza a pedagógus, aki szerint manapság nagyon szerencsés az a felnőtt, aki felszabadultan tud játszani.
"Azért ha belátjuk, mennyit fejlődhetnek a gyerekeink játék közben, ha igazán akarjuk, mi is képesek leszünk rá. Hiszen a játékon keresztül kerülhetünk közel hozzájuk, ezzel erősíthetjük meg gyermekünk érzelmi kötődését. Gondoljunk arra, milyen hálásak tudnak lenni a gyerekek, ha azt érzik, hogy igazán velük foglalkozunk: akár évek-évtizedek múltán is emlegetnek egy-egy örömteli pillanatot."

Ma már minden percet élvezek

Harmincnyolc évesen szültem a kisfiamat, a lányom akkor már tizenegy éves volt - meséli Gaál Tímea, Levente (21 hónapos) és Lilien (13 éves) édesanyja.
"Szerencsés vagyok, hogy így alakult, mert Lilivel nagyon keveset tudtam foglalkozni. Tizenöt hónapos volt, amikor visszamentem a munkába, és igaz, csak részmunkaidőben dolgoztam, de még így is alig voltam vele napközben. És őszintén szólva huszonnyolc-harminc évesen még sok mást is akartam az élettől, nem csak otthon ülni a gyerek mellett, hanem szórakozni, színházba, moziba járni" - vallja be a kismama.
"Most egészen másképp látom a dolgokat, nem is tudom, talán megértem arra, hogy minden egyes percet értékeljek és teljes odafigyeléssel megéljek a kisfiammal. Most úgy érzem, bármennyi időt is tudnék vele tölteni, sosem lenne elég, olyan nagy élmény vele lenni, ahogy brümmög az autóival, ahogy reagál arra, amit mondok, a huncutság az arcán, amikor el kell bújnunk valaki elől. Egyszóval semmit nem szeretnék kihagyni.
Nem zavar, ha reggeli után nem mosogatok el rögtön, tudom, hogy az megvár, a Levivel töltött percek viszont sosem fognak visszajönni, és igyekszem kihasználni az időt" - mondja Timi, aki legtöbbször azt játszik a kisfiával, amit a pici szeretne, és Levente a korához képest nagyon sokféle játékot ismer már. "Plüssökkel szoktunk szerepjátékot játszani, de imádja a képes könyveket, a meséket is.
Nagyon szeret kint lenni, a homokban autópályát építünk, de olyan is van, hogy beülünk a kocsiba, és csak úgy csinálunk, mintha ő vezetne. Úgy érzem, a férjem is még lelkesebb, bár ő a kislányunkat is imádta gyömöszölni, csiklandozni, most viszont hazaér, és szinte azonnal leül autókat tologatni a fiával."
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék