Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anya 58, nagyi 28 évesen

Szerző: Fodor Marcsi

2011. május 25. | Frissítve: 2015. október 29.

Forrás: babaszoba.hu

Két nő sétál a parkban. Éppen 30 év van köztük, de most mégis mindkettő babakocsit tol. Az egyik 28 éves, a másik 58. Az egyik a gyerekét tologatja, a másik az unokáját. De a látszat csal. A fiatal nő a nagymama és az idősebb az anyuka.

Könnyű róluk ítéletet mondani, a lapok és a pletykára éhes károgók találnak is fogást mindkettejükön. Hiszen a 28 éves Kelly John épp 14 évesen adott életet a lányának, aki most szintén 14 évesen lett anya. A házukban így most már hat generáció él együtt; beleértve a 92 éves üknagymamát is. A nagymama amúgy pincérnőként dolgozik, nem tanult tovább. Nem is tehette volna, hiszen egyedül nevelte a kislányát.

Na de az 58 éves Carole Hobson, aki épp három hete hozta haza koraszülött ikreit a kórházból, egy kicsit sem jobb nála. A puccos ügyvédnő máris dadust keres, hogy visszamehessen dolgozni. Azután, hogy évekig küzdött a mesterséges megtermékenyítés sikeréért, most alig várja már, hogy lepasszolhassa a babákat. Persze férje neki sincsen. A párja nem akart gyereket, így spermadonortól és petesejtdonortól származó idegen embriókat ültettek a méhébe. De minek is az ilyennek gyerek...

Gyerekvállalás fiatalon vagy érett korban? (Képünk illusztráció)


Ó, igen. Mindketten kapnak hideget-meleget. De nem bánják. Ha a babakocsiba néznek, mindketten tudják, hogy nem számít, ki mit gondol, mert az a baba, aki rájuk mosolyog, nem tehet az egészről. Gyönyörű, formás és kacag. Rájuk. Az öregecske anyukára és a fiatalos nagymamára egyaránt. És rajtuk nincs mit megbánni.

Mi pedig, akik megfigyeljük őket, talán jobban tesszük, ha szörnyülködés és fújolgatás helyett hozzászokunk a gondolathoz: manapság egyre nagyobb lehetőségek állnak a nők előtt. Nincs vége a világnak akkor sem, ha az ember tizenévesként lesz terhes - és az sem jelent gondot, ha kicsit még várni akar. Persze az orvosok egyetértenek abban, hogy egyik véglet sem ideális. De hát legyünk őszinték - ideális körülmények soha nincsenek.

Juniorként

A tinilányok terhessége csak a mai Európában számít skandalumnak, évezredeken át ez volt a norma. Emlékezzünk csak vissza, mit mondott Shakespeare 14 éves Júliájának anyja: A te korodban én már anya voltam. És biztosak lehetünk abban, hogy nem hazudott. Pár száz éve a 14-15 éves lányok minden gond nélkül férjhez mehettek, és elkezdték potyogtatni a gyerekeket.

Angliában, Amerikában ma is gyakran látni tizenéves anyukákat. Ennek nem az az oka, hogy ott korábban kezdik a lányok az ismerkedést a másik nemmel, vagy hogy kevésbé vigyáznak - egyszerűen sokkal nagyobb támogatást kapnak, ha meg akarják tartani a babát, és nem az abortusz az egyetlen megoldás.

Persze ne legyünk képmutatóak: a helyzetük így sem egyszerű. Harmaduk tud csak a baba mellett leérettségizni, és alig 2 százalékuk jut el főiskolára. Harminc százalékuk pedig két éven belül megszüli a második gyerekét is, így évekre kizárja magát a munkaerőpiacról. De nem csak tanulmányaikat áldozzák be a babáért, a magánéletük is döcögős. A kortárs apukák nagy része ugyanis egyáltalán nem akar még efféle felelősséget a nyakába venni, és csak töredékük járul hozzá tevékenyen a jövevény neveléséhez. Újabb párt találni pedig gyerekkel együtt jóval nehezebb.

Egy újabb kutatás azonban azt bizonygatja, a korai terhességnek nemcsak hátrányai, de hosszú távon előnyei is vannak. Harmincöt éves korukra ugyanis ezek a nők többet keresnek, és jobb körülmények között élnek, mint azok a kortársaik, akik bő tíz évvel később kezdik a gyerekvállalást. A harmincas éveikre ugyanis már rég maguk mögött tudták a kisbabás gondokat, a tinigyerekek mellett pedig nyugodtan tanulhatnak, és építhetik a karrierjüket. Ráadásul a korai babázás hamar felnőtté tette őket, és kialakult egy csomó hasznos képességük: rendszerezettebbek, összeszedettebbek, megbízhatóbbak kisgyerekes kortársaiknál, és gyakran jobban is néznek ki, hiszen sokkal több idejük van saját magukra. A "felelőtlen tinianya" stigma lassan halványodni látszik, különösen amióta a média is ráharapott a témára. A Juno című Oscar-díjas film hősnője megszüli a gyereket, de lemond róla, és örökbe adja. És Angliában, Amerikában a tinikismamákról szóló valóságshow főszereplői valóságos sztárok lettek.

Képünk illusztráció

Szeniorként

A kilencvenes évek eleje óta nincs végső életkori határa a terhességnek. Míg korábban a harmincas évek végén elkezdett csökkenni a termékenység, és ritkaságnak számította negyvenéves anya, az elmúlt húsz évben a mesterséges megtermékenyítés csodájának hála ma már olyan nők is életet adhatnak, akiknek korábban erre esélyük sem volt. Egészen 1992-ig 53 éves volt a legidősebb anya, a legfrissebb rekorder 72 éves.

Az anyára leselkedő egészségügyi kockázatokat persze nem szabad elhallgatni - a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a császármetszés, a vetélés, a koraszülés, az alacsony születési súly mind gyakori az ötvenévesnél idősebb kismamák esetében. Ráadásul a mesterséges megtermékenyítés miatt gyakori az ikerszülés is, ami csak növeli az egészségügyi kockázatokat.

Ennek ellenére egyre nagyobb a társadalmi igény arra, hogy kitoljuk az anyaság életkori határait, hiszen egyre tovább élünk jó egészségben, és egyre komolyabb karriert futnak be a nők is. A késői gyerekáldásnak pedig igenis vannak előnyei gyerekre és szülőre nézve egyaránt.

A negyven felett vállalt gyerekek ugyanis szó szerint megfiatalítják a szüleiket. A baba rákényszeríti őket az aktív életre, a fiatalabb szülőtársakkal közös csevegés pedig a fiatalosabb gondolkodásra. A késői terhesség évekkel kitolja a menopauza beköszöntének idejét, ráadásul a bekövetkezte sem viseli meg annyira a nők lelkét, hiszen nincs miért siratniuk elveszett nőiességüket, mikor ott van mellettük egy kicsi gyerek.

Akár első, akár többedik gyerekként érkezik a kis jövevény a családba, sokkal nyugodtabb, elfogadóbb családi környezetbe érkezik, több időt és pénzt tudnak a nevelésére áldozni a szülei, így intelligensebb a kortársainál. És ha mindez még nem lenne elég, a párkapcsolatra is jó hatással van, hiszen új célt ad a házaspárnak, így megkíméli a férfiakat is az életközép-válságtól.

A határok pedig (hogy mi számít későinek) folyamatosan tágulnak. Ma már teljesen normális, hogy egy sztár negyven fölött szüli meg az első babáját, és bizony a negyvenéves Mariah Carey-t vagy Victoria Beckhamet eszünkbe sem jutna "idős szülőnek" nevezni.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék