Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Amikor már nem kell a cumi

Szerző: Babaszoba.hu

2015. július 3. | Frissítve: 2021. december 1.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor a szopásigény folyamatosan csökken, egyre ritkábban kellene cumiznia a gyermeknek. Mégis, hogyan szoktassuk le róla?

A fogorvosok egyetértenek abban, hogy a tartós cumizás deformálja a fogakat és az állkapcsokat, helytelen nyelvállást eredményez, és ezáltal nemcsak fogászati, hanem logopédiai gondok forrása lesz, függetlenül attól, hogy az ujját vagy akár "fogszabályozós" cumit használ a kicsi.

A cumizás hosszú távon nem jó


Azt tapasztalod, hogy a szopásigény csökkenése ellenére egyre jobban ragaszkodik a cumijához? Segíts neki, hogy fokozatosan, szinte észrevétlenül tűnjön el a cumi a szájából.

- Első lépésként napközben váljatok meg a cumitól. Ne kapcsold a ruhájára, hogy mindig kéznél legyen, inkább tedd el minél előbb a szeme elől már reggel, az első evésnél.

- Sok játékkal, sétával, beszéddel kösd le a figyelmét - ez fárasztó időszak lesz számodra. Ölelgesd, vigasztald hosszabban, melegebben, ha sírva fakad valamiért. Ültesd az öledbe meséléshez, hancúrozzatok sokat, testi kontaktussal elégítsd ki szeretetigényét.

- Esténként tarts kicsit hosszabb lefekvés előtti ceremóniát (mese, csendes játék, dédelgetés), de ne alakíts ki olyan újabb szokást (mint a körbehordozgatás), ami hosszú távon megterhelő neked. Ha semmiképpen nem tud cumi nélkül elaludni, halaszd el egyszerűen a próbálkozást egy hónappal későbbre.

- Kétéves kora körül már meg is beszélheted vele, hogy most elbúcsúzik a cumitól. Tegyétek el egy dobozba, vagy adjátok oda egy másik pici babának, ő pedig egy új kedves alvótársat (textilbaba, plüssállat) kaphat helyette. Érdekes kezdeményezés, és baba-mama házakban már több helyen előfordul a cumifa: a gyerekek színes szalagon felakasztják rá a feleslegessé vált cumijukat, így maguk döntenek arról, hogy már nincs rá szükségük, hiszen nagyok lettek.

Fontos, hogy ezek a lépések valóban véglegesek legyenek, csak akkor biztasd a kisgyereket erre, ha magad is biztos vagy abban, hogy kibírod az első néhány sírós estét utána, és nem veszel neki újabb cumit.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék