Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Allergia, asztma nyáron

Szerző: Babaszoba.hu

2011. június 23. | Frissítve: 2015. augusztus 23.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Ha allergiás, asztmás gyerek van a családban, biztos néhány gyógyszerrel, egy csomó tapasztalattal és némi szorongással a tarsolyotokban indultok útnak.

Kellemetlen tünetek

Nyáron számos allergiás tünetet okozó növény virágzik, így napjainkban egyre többen kénytelenek megküzdeni a tavasztól akár őszig is elhúzódó szénanáthás tünetekkel.

- Különös gondot jelenthet, ha éjszaka orrdugulás nehezíti a nyugodt alvást, így a gyerek gyakran fáradtabban ébred, nappal is nyűgösebb - magyarázza dr. Várhegyi Csaba, a Budai Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza.

- A szénanátha mellett nyáron gyakran jelentkeznek asztmás tünetek is, melyeket ebben az esetben ugyanúgy pollenek, illetve egyéb allergének (pl. penészgombaspórák) váltanak ki, így nyáron fokozottan kell ügyelnünk a tünetektől szenvedő gyerek megfelelő kezelésére. Allergiás asztma esetén nyáron nagyobb eséllyel jelentkeznek a jellegzetes ziháló, sípoló légzéssel, mellkasi szorítással járó panaszok.

Fokozottan vigyázz az allergiás, asztmás gyerekre nyáron!

Hogy ne legyen baj!

Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és rendszeres szakorvosi kontroll mellett egy szénanáthás vagy asztmás gyermeket sem szabad megfosztanunk a szabadban való mozgás, játék örömétől. A biztonságos és nyugodt kikapcsolódás azonban gondos és körültekintő felkészülést igényel a szülők részéről.

Fontos, hogy rendszeresen és megfelelő adagban alkalmazzuk a szakorvos által rendelt gyógyszereket. Ezeket a gyógyszereket mindig gondosan készítsük össze, különösen ha nagyobb távolságokra, hosszabb nyaralásra indulunk. Utazás előtt keressük fel a gyerek kezelőorvosát, és gondoskodjunk arról, hogy a nyaralás idejére legyen nálunk elegendő gyógyszer. A gyógyszerek felírásán kívül kérjük az orvos tanácsát a nyaralással kapcsolatos egyéb körülményeket illetően is.

Hegyvidék, tengerpart vagy vidéki nyaraló

A nyaralás időpontjának és helyszínének megválasztásakor vegyük figyelembe a leginkább tüneteket okozó allergén növény virágzásának idejét. Pollennaptár segítségével kiválaszthatjuk azt az időszakot, amely ettől viszonylag távol esik, így a pihenést kevésbé zavarják majd az allergiás tünetek.

Amennyiben lehetőségünk van rá, válasszunk tengerparti nyaralóhelyet. A mediterrán térségre jellemző növények nagyban különböznek a hazai növényvilágtól, így - mivel nincs allergénterhelés - csökken az allergiás tünetek intenzitása. A tengerparti sós levegő ezenkívül fontos szerepet játszik mind az asztmás, mind pedig az allergiás tünetek javulásában.

Belföldi nyaralás esetén érdemes kipróbálnunk a sókabinterápiát, mely a legtöbb wellness-szállodában elérhető, így a természetes sóbarlangok mesterséges változatában élvezhetjük annak jótékony - gyulladáscsökkentő, légúttisztító - hatását.

A nagyvárosok zajos világa után sokan szívesen élveznénk a vidéki tiszta levegő és nyugalom pihentető hatását. Az úti cél kiválasztásánál vegyük azonban figyelembe, hogy egyes országrészekben a pollenkoncentráció mértéke igen eltérő, más tájakhoz képest többszörös is lehet.

A hegyvidéki környezet nemcsak nagyszerű túrázási, sportolási lehetőségeket kínál, de tiszta levegőjével nagymértékben hozzájárul az allergiás, asztmás betegek állapotának javulásához. A magasság miatt ugyanis a légszennyezettség és az allergének koncentrációja is csökken. A hegyvidéki nyaralás során érdemes egy-egy közeli barlangba is ellátogatnunk, így lehetőségünk van pár órát allergénektől mentes környezetben eltölteni. A barlangok alacsony hőmérséklete a baktériumok, vírusok szaporodásának sem kedvez.

Nem mindegy, mit eszik!

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik olyankor is erősödnek, amikor semmi nem utal arra, hogy az allergénkoncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll. Bizonyos esetekben olyan kicsi két anyag között a kémiai szerkezeti különbség, hogy az immunrendszer - különösen ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra - nem tud különbséget tenni közöttük.

Parlagfű-allergiások esetén ezért óvatosság indokolt görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka fogyasztásakor. A pollen-étel keresztreakció nem minden beteg esetében áll fenn, előfordulása az allergiások körében 10 százalék alatti. A gyereket a fenti ételektől eltiltani tehát csak abban az esetben szükséges, ha korábban okozott már panaszt: szájüregi viszketést, ajak-, nyelv- vagy garatduzzanatot, illetve hasi görcsöket.

Ki a szabadba!

Szénanáthás, asztmás gyermekeknek lehetőleg ne a reggeli órákban (5 és 10 óra között) szervezzünk szabadtéri programot, mivel a pollenkoncentráció ebben az időszakban a legmagasabb. Kövessük figyelemmel az időjárás változásait. Figyeljünk minden olyan tényezőre, amelyek asztmás rohamot okozhatnak: ilyen az ózonkoncentráció emelkedése, a hőmérséklet-, légnyomás- és páratartalom-változás, az erős szelek. A séta, a túrázás, a golf, az úszás vagy a torna mind az asztmások számára ajánlott sportok közé tartozik, ezeket a fenti tényezők figyelembevételével bátran űzhetjük a nyaralás ideje alatt is. Asztmás gyermekek nyaralásánál vegyük figyelembe, hogy a pollenek mellett bizonyos külső tényezők is váratlan rohamokat provokálhatnak. Kerüljük ezért a dohányfüstös helyeket, és gondosan, a gyermekektől távol rakjuk meg az esti tábortüzet. A szabadtéri programokat követően esténként hajmosással távolíthatjuk el a hajunkra tapadt polleneket, így elkerülhetjük, hogy azok éjszaka a párnán megtapadva fokozzák az allergiás, asztmás tüneteket.

Babaszoba: Saját tapasztalataink, amikor asztmás gyerekkel jó levegőre számítottunk, és rossz esetben kórház, jobb esetben csak súlyos roham, zaklatott éjszaka lett belőle: dohos, penészes faház a gyerektáborban, lovastanya, sok lóval a szomszédban, közvetlenül a szállás mellett, cica és tengerimalac a házigazdánál. Tudjuk, nem lehet mindent kivédeni. Az igazi tanulság: gyógyszert otthon hagyni akkor sem szabad, ha a gyerek amúgy tünetmentes, és hónapok óta jól van!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék