Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Akarsz beszélni a gyerekkorodról?A párok kibékülését a csecsemőkori kapcsolatok határozzák meg

2011. december 12. | Frissítve: 2015. október 27.

Forrás: Medipress

A kapcsolatok tanulmányozása során a pszichológusok gyakran a párok veszekedéseire fókuszálnak.

Azonban a Psychological Science oldalain megjelent új tanulmány más aspektusból vizsgálja a problémát: a párok konfliktuskezelése nagymértékben függ attól, csecsemőkorukban milyen bánásmódban volt részük.

A Minnesotai Egyetem kutatói az 1970-es évek közepe óta folytatják ezt a kutatást. A résztvevők húszéves koruk környékén partnerükkel együtt egy vizsgálatban vettek részt. Az első fázisban a kutatók vitahelyzetet teremtettek: arra kérték a feleket, hogy olyan témáról beszélgessenek, amiben nem értenek egyet. Ezt egy békéltető periódus követte, amikor néhány percen keresztül olyasmiről beszélgethettek, amit hasonlóképpen látnak.

A szülőknek is meg kell tanulniuk az új szerepet

Jessica E. Salvatore doktorandusz hallgató és munkatársai ebben a szakaszban vizsgálták a partnerek kommunikációs stílusát. A vita során egyes párok igen intenzív reakciókat mutattak, mégis szinte azonnal képesek voltak váltani, amikor olyan témákról kérdezték őket, amelyekben egyetértettek. Mások viszont leragadtak a problémás területen, és képtelenek voltak túljutni a holtponton.

Sally I-Chun Kuo, Ryan D. Steele, Jeffry A. Simpson, W. Andrew Collins és Jessica E. Salvatore a jelenség okát firtatták, ehhez a résztvevők gondviselőihez fordultak, hogy leírják, milyenek voltak az alanyok 12-18 hónapos koruk között. A kutatók felfedezték, hogy kapcsolat van a párok jelenlegi konfliktuskezelő viselkedése és a szülőkhöz való egykori kötődés között: azok, akiknél ez a kapcsolat csecsemőkorban szoros volt, jobban el tudták simítani a vitákat húsz évvel később. Ez azt jelenti, hogy az a nevelés, mely jobban szabályozza a negatív érzelmeket, az élet későbbi szakaszában nagyobb valószínűséggel kezeli jobban saját negatív érzéseit a konfliktushelyzetekben.

Mégsem az a meghatározó a kapcsolatban, hogy az egyik fél annak idején gyengébben kötődött a szüleihez, ugyanis ha jó konfliktuskezelő a partner, akkor a pár együtt maradhat. A kapcsolat megmenthető, ha az egyik személy felülemelkedik a problémán, és nem hagyja, hogy a negatív gondolatok és érzések uralkodjanak el rajta. Ez a vizsgálat volt az első, amely feltárja, milyen összefüggés áll fenn a korai élmények, a kötődés és a későbbi párkapcsolatok között.
A kötődésről érdekes dolgokat olvashatsz ezen a honlapon.

Megszívlelendő szempontok a kötődés és az éjszakai gondoskodás kapcsolatáról:
William Sears: Éjszakai gondoskodás. Hogyan altassuk el a kisbabát?

Itt vásárolhatod meg!

Forrás, ahol a cikkünk alapjául szolgáló kutatást elolvashatod.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék