Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Akár a teljes házi gyermekorvosi rendszer megszűnhet

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 19.

Forrás: HVG.hu

Az egészségügyi alapellátó rendszer átalakítása miatt aggódnak a gyermekorvosok, szerintük akár a teljes házi gyermekorvosi rendszer megszűnhet. A minisztérium szerint az aggodalmak megalapozatlanok.

Akár a teljes házi gyermekorvosi rendszer megszűnhet (fotó: Getty Images)
A kormány átalakítja az egészségügyi alapellátó rendszert - ezt Orbán Viktor jelentette be október elején.
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével az ATV készített interjút arról, hogyan érintheti az átalakítás a házi gyermekorvosi rendszert -  írja a hvg.hu. Póta György szerint, a törvényjavaslat hosszútávon többet ronthat a helyzeten, mint javíthat, sőt akár a teljes házi gyermekorvosi rendszer kivezetéséhez vezethet.
A fő probléma, hogy kevés a házi gyerekorvos, nagy részük pedig közel van a nyugdíjhoz. Bár Póta szerint maga a praxisközösség (amelyben a tervek szerint átlagosan hat háziorvos, házi-gyermekorvos valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek dolgoznának) jó ötlet, azonban hosszútávon ez egyet jelenhet a gyermekorvosi rendszer néhány éven belüli kivezetésével a magyar egészségügyből.
Ami Póta György szerint azért is probléma, mert tanulmányok szerint azok a gyermekek, akiket nem gyermekorvos lát el, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba: felnőttorvosok ugyanis nem mindig veszik észre a betegségre utaló jeleket a gyerekeknél.
A minisztérium szerint a gyermekorvosok aggodalmai megalapozatlanok.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék