Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Agyhártyagyulladás elleni oltás

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 16.

Forrás: babaszoba.hu

Egy nemrégiben történet halálos kimenetelű eset újra ráirányította a figyelmet az agyhártyagyulladásra és a betegséget kivédő oltásra. Érdemes oltatni? Mikor és kiket kéne beoltatni a betegség ellen?

Agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Az agyhártyagyulladást Magyarországon a meningococcus B illetve C típusú törzse okozza. A betegséget meg lehet előzni védőoltással.
Védőoltás mindkettőre van, a C elleni az ígéretek szerint jövőre ingyenes lesz (jelenleg csak két éves kor alatt ingyenes, egyébként a két oltással járó védelem 14 ezer forintba kerül). A B-t viszont nem támogatja az állam: az oltóanyag 27 ezer forint/db, csecsemőknek négyet kell belőle adni. Ebből elég egyértelműen következik, hogy széles tömegek nem tudjál igénybe venni a nagyjából és összesen 120 ezer forintos oltást gyerekenként, hiába elérhető.
A meningocossus elleni védőoltást egészen pici csecsemőknél, 2-3 hónapos korban meg lehet kezdeni. Az oltások akár egyszerre, akár más kötelező védőoltással együtt is beadhatóak. Ismételni kb. ötévente szokás, de olyankor érdemes, amikor a gyermek új közösségbe kerül vagy közösséget vált (pl. óvodából megy iskolába).
Az agyhártyagyulladás emberről emberre terjed, közvetlen érintkezéssel, tüsszögéssel, köhögéssel. Általában a csecsemők és a kamaszok/fiatal felnőttek a legveszélyeztetettebbek. Ami leginkább jellemző az agyhártyagyulladásra, az a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, órák alatt bekövetkezik a rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül többnyire végzetes.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék