Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Adjunk mogyorót, tejet és tojást a kisgyereknek?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 20. | Frissítve: 2017. június 21.

Forrás: Medipress

Érdemes már minél korábban mogyoróval, tejjel és tojással etetni a csecsemőt, mivel így kisebb az esélye a későbbi allergiának.

Adjunk mogyorót, tejet és tojást a kisgyereknek?

Ha ezek az ételek csak későn kerülnek az étrendbe, nagyobb az esélye az allergia mellett az asztmának és az ekcémának is - legalábbis ezt fogalmazta meg egy kanadai tanulmány.
Sok szülő azért nem ad mogyorót, tojást és tejet a már nem csak tejet fogyasztó kicsinek, mert attól tart, hogy ezek a gyakori allergének problémát okozhatnak. Úgy tűnik azonban, hogy ha mindez korán az étrendbe kerül, később kevesebb panasz jelentkezik.
A kanadai McMaster Egyetem kutatási eredményei szerint azok a csecsemők, akik nem kaptak tejet életük első évében, négyszer nagyobb valószínűséggel lettek a következő évben allergiások a felsorolt ételek valamelyikére azokkal szemben, akik kaptak tejet. A tojás és a mogyoróallergia esetén a kockázat még nagyobb, akár nyolcszoros is lehet. A kutatók megfigyeléseiket 2100 fős mintán végezték. Végkövetkeztetésük szerint a kicsiknek 4-6 hónapos korban kellene először találkozni az allergénekkel.
A legtöbb országban ennél óvatosabbak az ajánlások, ami talán nem is csoda. Az Egyesült Királyságban például az allergiával küzdő gyerekek száma rekordmagasságba emelkedett, ötvenből egy iskolás gyerek valamilyen allergiával küzd. A brit egészségbiztosító, az NHS azt javasolja, hogy hat hónapos korban kerüljön bevezetésre a mogyoróvaj az étrendbe, kimondottan azért, hogy ne alakuljon ki az allergia a későbbiekben. Ez tehát kicsit későbbi időpont, mint a kanadai kutatócsoport ajánlása, amely a Pediatric Allergy and Immunology c. szaklapban olvasható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék