Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A zsíros, feldolgozott ételek butítják a gyerekeket

Szerző: Babaszoba.hu

2011. február 12. | Frissítve: 2015. június 9.

Forrás: Medipress

Brit kutatók szerint a gyermekek nagy mennyiségű zsíros, cukros és feldolgozott élelmiszerekkel való táplálása csökkentheti, míg a vitaminokban és tápanyagokban gazdag étrend növelheti az intelligenciájukat.

Különösen igaz ez az első három életévben, amikor az agy gyors fejlődésen esik át. A Journal of Epidemiology and Community Health szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az egészséges táplálkozás elősegíti az agy növekedését és a gondolkodás fejlődését.
"Bizonyítékot találtunk arra, hogy kisgyermekkorban fogyasztott, zsíros, cukros és feldolgozott élelmiszerekből álló étrend az IQ kismértékű csökkenésével áll összefüggésben a gyermekkor későbbi szakaszában" - nyilatkozta a kutatást vezető Kate Northstone, a Bristoli Egyetem kutatója. Az egészségesebb étrend ezzel szemben az IQ kismértékű növekedésével hozható összefüggésbe. A tanulmány során 3966 gyermek adatait vizsgálták, melyek a gyerekek 3, 4, 7 és 8,5 éves korában jellemző étrendet mutatták be.
A kutatók három alapvető étrendet különböztettek meg:
a "feldolgozottat", amely tele van zsírral, cukorral és gyorsételekkel,
a "hagyományost", amely sok húst és zöldséget tartalmaz,
valamint az "egészségtudatosat", amely gyümölcsökben, zöldségekben, salátákban, halakban, rizsben és tésztában gazdag.

Azok a gyerekek, akik 3 éves korukban a feldolgozott étrenden éltek, alacsonyabb IQ-val rendelkeztek 8 és fél évesen, mint azok, akik az egészséges étrendet követték.
Northstone az eredmények tükrében úgy véli, arra kellene ösztönözni a gyerekeket, hogy már kis koruktól kezdve kövessenek egészséges étrendet. Azt mindenki tudja, mennyire fontos ez a testi fejlődés és növekedés szempontjából, most azonban az is kiderült, hogy a mentális képességek tekintetében is meghatározó lehet. Persze egy kicsi gyerek azt eszi, amit a szüleitől kap, vagy amit a bölcsődében elé raknak. Így ösztönözni inkább a szülőket kell az egészséges étrendre.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék