Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A válás olyan a gyereknek, mint egy hozzátartozó halálaA CaféBlog népszerű szerzőjének új bejegyzését ajánljuk

Szerző: Babaszoba.hu

2013. november 19. | Frissítve: 2018. március 30.

Forrás: babaszoba.hu

Válás idején vajon tényleg normális, ha a gyerek kifordul magából? Miért érdemes szakember segítségét kérni? Ezúttal az ügyvéd tanácsai segítenek, aki munkájából kifolyólag számtalan széthulló család történetébe nyert eddig bepillantást.

Hogyan bánjunk a gyerekkel válás idején?

"Én nem vagyok pszichológus, de megosztom azokat a tapasztalataimat, amit az évek alatt láttam, és szinte minden ügyre jellemzőek" - kezdi friss posztjában dr. Illés Blanka ügyvéd a Se Veled blogban.

Az ügyvéd tanácsai

- Adj a gyermeknek időt! A gyermekek úgy élik meg a szülők szétválását, mint a felnőtt egy hozzátartozó halálát. Gyászolnak, és ehhez idő kell. Ahogy mondani szokták, a tóban először el kell merülni, és csak utána lesz újra egyre sekélyebb a víz. Ráadásul a gyermek a gyászát nem tudja jól kifejezni, ezért hosszabb időre lesz szüksége.
- Kerüld a túl sok változást! Váláskor - ha lehet - el kell kerülni a költözést, az új óvodát, iskolát, új barátokat... A környezet állandósága kiemelten fontos minden gyermek biztonságérzetéhez. Tehát a lehető legkevesebb dolgon változtassunk. Idővel persze új életet lehet kezdeni, de ajánlatos a válást követően még egy darabig a családi otthonban maradni.
- Soha ne kérd meg a gyermekedet, hogy kémkedjen a másik szülő után! Igen, borzasztóan nehéz bizonyítékokat gyűjteni egy családjogi ügyben, de nem a gyerek feladata ebben segíteni. Sőt a gyereknek nem is kellene tudni arról, hogy per van folyamatban, pláne nem annak részleteiről. Sajnos sokszor látok ilyet, ezek a gyerekek teljesen tönkremennek pszichésen a válás végére, maradandó sérüléseket szerez a személyiségük, kötődési képességeik, értékrendjük.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék