Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A túlsúly nem melegít?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 11. | Frissítve: 2016. július 12.

Forrás: Medipress

Egy nemrég végzett egérkísérlet azt mutatta, hogy az elhízás a közhiedelemmel ellentétben nem tart melegen.

A túlsúly nem melegít?

Az American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolismcímű szaklap július 5-i számában közzétett kísérletükben a Stockholmi Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a hőmérséklet, a zsír, a szőr és más tényezők az egerek anyagcseréjét.
"Az általános vélekedéssel ellentétben eredményeink azt mutatták, hogy legalább is az egerek esetében az elhízás nem növeli a szigetelést, vagyis ily módon nem befolyásolja az egerek metabolizmusát" - magyarázta Alexander Fischer, a kutatás vezetője. Kiderítették, hogy a szőr jelentős szerepet játszik a hőveszteség megakadályozásában, így a bunda az egér "szigetelésének" mintegy felét biztosítja.
A kutatók szerint nem lehet pontosan tudni, vajon ezek az eredmények az emberekre is ugyanígy vonatkoznak-e, mivel az emberek ruhát viselnek és hőmérséklet-szabályozott beltéri környezetekben élnek. Az állatokon végzett kísérletek esetében egyébként is gyakori, hogy embereken elvégezve eltérő eredmények születnek. A kutatók ennek ellenére úgy vélik, nem valószínű, hogy az elhízás szigetelő hatása, ha egyáltalán létezik ilyen, bármilyen módon befolyásolná a humán obezitás kialakulását vagy fenntartását.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék