Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A totyogóknak napi 3 óra fizikai aktivitásra lenne szükségük

Szerző: Jaksa Petra

2017. december 31.

Forrás: babaszoba.hu

Habár szülőként úgy tűnhet, hogy életed értelmét le sem lehet lőni egész nap, a szakértők szerint azonban a mai gyerekek egyáltalán nem mozognak eleget.

A szakemberek szerint mindez azért van, mert a kicsik túl sokat ülnek babakocsiban vagy etetőszékben, a nagyobbaknál pedig ezért a különféle kütyükön történő játék is okolható - írja a mother.ly.
A legújabb ajánlások szerint az 1-4 év közötti gyerekeknek napi 3 órányi aktivitásra lenne szükségük. Kanadai kutatók beszámolójukban a totyogó és óvodás korú kicsiknek napi 180 perc fizikai aktivitást írnak elő. Míg a korábbi ajánlásokban egy óra "energikus játék szerepelt 5 éves kortól, mostantól már a 3 éves korúaknak is ezt javasolják.

"Minél idősebb egy gyerek, annál dinamikusabb elfoglaltságokra van szüksége. A totyogók számára ilyen a szaladgálás, a tánc vagy a játék a friss levegőn. A 3-5 évesek esetében ez lehet ugrálás, úszás vagy biciklizés" - írják a beszámolójukban. Az ajánlások szerint a benti játékot kinti játékkal, a képernyő előtt és a babakocsiban vagy széken ülve töltött időt pedig aktív tevékenységekkel kellene felváltani.

"Minél hamarabb sikerül változást elérni a gyerekek viselkedési szokásaiban és fejlődésében, annál jobb" - mondja Dr. Mark Tremblay az Ottawa kórház Healthy Active Living and Obesity Research Group vezetője. Az aktivitásra nevelést már egészen kiskorban el lehet kezdeni. A babáknak is szükségük van ugyanis elegendő mozgásra. Egy éves kor alatt legalább fél óra hason eltöltött játékidőt kell biztosítani a kicsiknek, amivel hosszú távra megalapozhatjuk számukra az egészséges szokások kialakítását.

A szabadban történő játék nemcsak a gyerekek testére, de az agyukra is jó hatással van. A kinti játék bizonyítottan segíti az agy fejlődését totyogó és óvodáskorban. Ráadásul minden anya pontosan tudja, hogy mindez egyéb előnyökkel is jár: például garantált, hogy után sokkal jobban eszik és alszik is a kicsi.
Kapcsolódó cikkek:
</d

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék