Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tévénézés alvászavarokat okozhat a gyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 21.

Forrás: alvascentrum.hu

Az elmúlt években több kutatás is foglalkozott azzal, hogy milyen hatást gyakorol a gyermekekre a tévénézés. A kutatások alapján számos gyermekkori zavar kialakulása hozható összefüggésbe a tévénézéssel.

A tévénézés alvászavarokat okozhat a gyerekeknél

Kutatók szerint a tévé előtt eltöltött idő számos negatív hatást gyakorol a gyerekekre: a gyengébb olvasási teljesítmény, a rosszabb problémamegoldó képesség, a falánkság vagy a rossz testi kondíció mind összefüggésbe hozható a tévé előtt eltöltött idővel - olvashatjuk az alvascentrum.hu cikkében.
Szinte már közhely, hogy az erőszakos tartalmak agresszívé teszik a gyermekeket, a világot félelmetesebbnek látják, a mások iránti érzékenységüket pedig csökkentik. A gyerekek szerte a világon, így Magyarországon is, egyre több időt töltenek tévézéssel, ami azért is problematikus, mert gyakran egyedül tévéznek, órákig merednek a képernyőre, a tévézés nem a család közös szórakozása, hanem magányos elfoglaltság. Minél több időt tölt valaki a tévé előtt, annál kevesebbet kommunikál a környezetével, kevesebbet olvas, kevésbé használja a fantáziáját, kevesebb időt tölt a szabadban.
"Ma már nem kérdéses, hogy a TV nagyban befolyásolja a gyermekek fejlődését - akár a nézett műsor tartalmának közvetlen hatásáról, akár a TVelőtt ülve eltöltött idő mennyiségének közvetett hatásáról legyen is szó" - foglalja össze az alvascentrum.hu.
A legújabb kutatások szerint a tévézés és a gyermekkori alvászavarok között összefüggés lehet. Minden életkorban nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, ha ezekben hiány mutatkozik, a gyermek kialvatlan, az nagyban befolyásolja a társas kapcsolatait és a teljesítményét.
Kicsiknél az alvászavar megmutatkozhat abban, hogy a gyermek nem akar lefeküdni, felébred az éjszaka közepén, rémálmai vannak és az alvajárás sem ritka. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő mennyiségű, pihentető alvást gyermekeink TV nézési szokásainak felülvizsgálatával is elősegíthetjük.
Hogy mennyi alvásra van szüksége egy gyermeknek az nem csak az életkorától, hanem a temperamentumától is függ, tehát azonos életkorú gyerekek között is lehetnek eltérések az alvás mennyiségében.
Az alvascentrum. hu összeszedte azokat a szempontokat, amelyek befolyásolják a gyermek alvását a különböző életkorokban.

1-től 3 éves korig

Ennek a korosztálynak az alvásigénye 10-12 óra. Gyakori tapasztalat, hogy bár a gyermek álmos, mégis harcol a lefektetés ellen. Ennek több oka is lehet: nem szeretne elszakadni a szüleitől, és újonnan nyert önállóságát sem szívesen adja. Ráadásul ez a megtapasztalt önállóság (egyedül jár, vetkőzik-öltözik) szorongással is jár.
Sok családban már az egészen kicsi gyerekeknél is előfordul, hogy a délutáni alvás helyett rajzfilmet néznek. Este, ahogy a család többi tagja, a kicsik is tévét akarnak nézni, ebből általában veszekedés, dühkitörés lesz, ami ahhoz vezet, hogy a gyermek nyugtalanul, nehezen alszik el.
Az elalvás-altatás körüli nehézségek súlyosbodnak, ha a gyermek félelmetes, hangos, harsány műsorokat néz a tévében, és ehhez még az sem kell, hogy közvetlenül az elalvás előtt lásson ilyen tartalmakat, bőven elég, ha a nap korábbi szakaszában futott bele számára megrázó tartalmakba. Fontos hangsúlyozni, hogy számára zavart keltő tartalomról beszélünk, mert még az ismeretterjesztőnek szánt filmek is rossz hatással lehetnek a gyerekre, miközben a szülő ártalmatlannak gondolja ezeket a tartalmakat.
Sok szülő úgy oldja föl az elalvás körüli konfliktusokat, hogy ahhoz szoktatja hozzá a gyermekét, hogy a tévézés közben aludjon el, ezzel azonban erősen hozzájárul az alvási nehézségek kialakulásához.

3-tól 6 éves korig

Az óvodás korú gyermek számára különösen fontos az esti lefekvés szertartása. A történések kiszámíthatósága, bejósolhatósága biztonságot ad a gyereknek és megkönnyíti a szülőkkel való együttlétből a magányba (az elalvásba) való átmenetet. Ha ebbe az esti szertartásba belekerül a tévézés, akkor ez egészen biztosan a közösen eltöltött időből vesz el: a közös beszélgetés gyakran szenved így csorbát.
Az óvodások gyakran álmodnak rosszat, a rémálmok leggyakrabban a mély alvás REM (gyors szemmozgást mutató) fázisában jelentkeznek. Hogy pontosan miért is jelentkeznek ezek a rémálmok az ma még nem teljesen világos a kutatók előtt, de annyi bizonyos, hogy összefüggésbe hozható a tévénézéssel. A rémálmokban felfedezhetőek sokszor a tévében látott film elemei, ha pedig ez különösen felkavarja a gyermeket, akkor az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem tud visszaaludni, ha felébredt az éjszaka folyamán.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék