Kisgyerek

A természetes szülő

A négy leggyakrabban előforduló szülői hozzáállásból most a "természetes" anyát mutatjuk be. Olvasd el, mit is merít a természeti népek gyakorlatából!

A természetes nevelés hívei úgy vélik, hogy a világon mindenhol ugyanazokkal az igényekkel születik meg a kisbaba: alapvető szükségletei ugyanazok, akár tehetős szülők gyerekeként fejlett civilizált országban, akár a harmadik világban, akár az őserdő mélyén jön a világra, sőt így volt ez az ősember idejében is.

Nemcsak csak azért sírhat, mert éhes vagy fázik, esetleg fáj a hasa vagy a füle, hanem mert letették. Ez végzetes volt számára a mostoha körülmények között, és a biztonságérzet alapszükséglete évezredeken keresztül sem tűnt el az embergyerekből. Csak akkor nyugodt, ha érzi a “horda” megtartó erejét, anyja testi közelségét. Nincs más dolgunk, mint hogy a baba alapvető szükségleteit kielégítsük, és ennek elengedhetetlen része, hogy állandó óvó jelenlétünket sugározzuk felé. Ezért a természetes anya nappal gyakran magán hordozza a kisbabát, és éjszakára sem száműzi külön ágyikóba. Így az igény szerinti szoptatás is kényelmes.

Nevelési alapelve

A szülők feladata, hogy “megfejtsék” kisbabájukat – jelzéseiket, szükségleteiket, alaptermészetüket, és ehhez igazodva válaszoljanak neki.

Túlélőtippje

Egészen ráhangolódom kisbabám alapszükségleteire.

Így eteti a babát

A természet rendje szerint: anyatejet kap, amikor csak igényli, féléves kora után, ha érdeklődést mutat, elé teszek néhány puhára főtt zöldségdarabkát. Nem tolok a szájába semmilyen pürét – amikor már képes lesz szilárd ételt fogyasztani, egyedül megeszi, amit megkíván.

Amit először megvesz neki

Egy hordozókendőt, hiszen egész nap ezt használjuk majd.

Az első szülinapi ajándéka

Kis fa babakocsi, benne puha, arc nélküli rongybaba.

Ezt hallja majd gyerekétől harminc év múlva

Most is szoros a kapcsolat a szüleimmel, élvezem azt a közelséget, amivel gyerekkoromban megajándékoztak.

A természetes anya

Mi a jó ebben?

A természetes anya folyamatosan érzi, hogy életet ad. Csodálatosan megélheti a teljes önátadást, érezheti, hogy nélkülözhetetlen a kis lény számára, akit csak ő képes táplálni és megnyugtatni. A természetes nevelést gyakorló család életét nem zavarják a lefekvés és éjjeli felébredés körüli cirkuszok, étkezés és szobatisztaság körüli játszmák, hiszen ezek jellegzetesen a civilizált társadalmak életidegen elvárásaiból fakadnak.Ha a természetes alapigényeket kielégítve élünk, harmóniában maradunk önmagunkkal – vallják a természetes szülők. Élvezik a családi ágy közös fészek jellegét, hagyják, hogy gyerekük saját fejlődési ütemét követve haladjon az elválasztódás és civilizálódás terén.

Hogyan hat ez a gyerekre?

Számos felmérés bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik kisbabaként folyamatosan élvezhették természetes igényeik kielégítését, kevesebbet sírtak, kiegyensúlyozottabban fejlődtek, és később különösen önálló személyiséggé váltak. Nem sírtak ok nélkül, és mivel szüleik azonnal válaszoltak nekik, hamar kialakult közöttük az összhang. Nem követelőztek, és nem váltak elkényeztetett zsarnokká. Persze csak akkor alakul ez így, ha közben az anya sem feledkezik el saját természetes szükségleteiről, és nem “áldozza fel magát”.Míg az újszülött jelzéseire azonnal válaszolt, az egy-két éves kisgyerekkel érezteti, hogy nem áll éjjel-nappal egyfolytában rendelkezésére.

Hogyan boldogulsz?

Ismerd fel helyesen, hogy mi tartozik a gyerek természetes alapszükségletei közé. Az a nyalóka, amiért nagyjelenetet rendez a pénztárnál, biztosan nem! Arra azonban nagy szüksége van, hogy megtapasztalja: anyára mindig számíthatok, de nem én irányítom. Ahogy fejlődik, egyre önállóbb, előbb-utóbb egyedül is elalszik, és nincs szüksége éjjeli táplálékra. A természetes neveléshez a kisebb csalódások, kellemetlen tapasztalatok is hozzátartoznak. Ne kíméld meg a testi-lelki horzsolásoktól, ezek ugyanolyan fontosak a fejlődés terén, mint az anyatej, a gyógyír és a szerető szó.Kapcsolódó cikkeink gyereknevelés témában:

Forrás: Kismama magazin