Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A természetes fény hiánya ártalmas lehet?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 21. | Frissítve: 2016. július 24.

Forrás: Medipress

A megfelelő étkezés és a rendszeres testmozgás mellett még egy egészséges szokás van, amit érdemes felvenni a listára: nem árt a fény felé fordulni - derül ki a friss kutatásból, amely a Current Biology című szaklapban került publikálásra.

A természetes fény hiánya ártalmas lehet?

A kutatás során egereket tartottak mesterséges fényben hónapokon keresztül, és ez számos negatív következménnyel járt az állatok egészségére nézve.
"Úgy tűnik, hogy a fény-sötétség váltakozása rendkívül fontos befolyással van az egészségünkre" - mondja a kutatást vezető Johanna Meijer, a a holland Leiden Egyetem munkatársa. "Felfedeztük, hogy a környezeti ritmus eltűnése annyira összezavarja a szervezetet, hogy egy sor probléma megjelenik" - teszi hozzá a szakember.
A leggyakoribb betegségek között szerepeltek az immunrendszer gyulladásos problémája, az izomvesztés, de a csontritkulás korai jelei is megjelentek. Az állatok emellett egyre törékenyebbé váltak, ahogy idősödtek.
A szakember szerint ugyanakkor jó jel, hogy ezek a problémák visszafordíthatóak, ha a környezeti tényezők normalizálódnak, és a természetes fényből is eleget kap a szervezet.
"Főként azoknak kell odafigyelniük, hogy elég időt töltenek-e természetes fényben, akik idősek, vagy éppen betegség miatt számítanak sebezhetőnek.
---
Nagyon fontos a kisgyerekek, sőt már az egészen picik esetében is, hogy mindennap kivigyük őket a szabad levegőre. Pici babáknál ez egy-egy rövidebb sétát jelenthet, ha hideg van, fúj a szél vagy esik az eső, nagyobbakat ugyanakkor bármilyen időjárási viszonyok között is engedjük a szabad levegőn játszani. Egyfelől erősíti az immunrendszerüket, másfelől megtapasztalják az elemi természeti jelenségeket, amelyek nagyon jó hatással vannak rájuk: ügyesebben mozognak, szabadabban léteznek a saját testükben.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék