Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A te gyereked is piszkálja a hajad? Itt a magyarázat, miért csinálja

Szerző: Bagaméri Viki

2021. július 2. | Frissítve: 2021. október 8.

Forrás: babaszoba.hu

Legyen szó délutáni szundikálásról vagy az esti lefekvésről, a hajpiszkálás sok gyerek számára ugyanolyan fontos, mint másoknak a meseolvasás vagy a plüssállatok közelsége. De mégis mit jelent, ha ezt igényli a kicsi?

Ha nálatok is bevett szokás ez, jól ismered a forgatókönyvet: elalvás előtt a kicsi keze vándorútra indul, és meg sem áll addig, amíg rá nem talál az anyuka tincseire, amit kedvére csavargathat, simogathat, morzsolgathat, vagy rosszabb esetben ráncigálhat. Jó, ha tudod, hogy a gyerekkori hajpiszkálás felnőtt korban is megmaradhat, igaz, akkor már nem mások hajával babrálnak az érintettek.

A legtöbb gyerek imádja a felnőttek haját piszkálni

(Fotó: Getty Images)

Akiknél ez a rituálé a mindennapok részévé válik, különösen kíváncsiak arra, mi állhat a jelenség hátterében: nos, az elején leszögezhetjük, hogy aggodalomra semmi ok! A hajpiszkálás évszázadok óta bevett szokás a gyerekek körében, és az egyik legjobb módja annak, hogy szavak nélkül fejezzék ki a ragaszkodásukat az anyukájukhoz. A hajpiszkálás megnyugtatja őket, sok esetben alváshoz, altatáshoz is kapcsolódhat, és a rituálé részévé válhat.

A gyerekeknek, akik sokszor piszkálják az anyukájuk haját, egy kis bátorításra vagy megnyugvásra van szükségük - például azért, mert félnek a sötétségtől,  az egyedülléttől vagy attól, hogy rosszat fognak álmodni. A legjobb, amit ebben a helyzetben tehetsz, ha hagyod a gyereknek, hogy babráljon a hajaddal, nem fog örökké tartani ez a szokás. Amint kicsit magabiztosabbá válik és kevésbé tart majd az esti elválástól, fokozatosan elhagyja.

Hasonló stresszoldó gesztusok egyébként a felnőttekre is jellemzők lehetnek, azok felett viszont hajlamosak vagyunk szemet hunyni. Mind a gyerekek, mind a felnőttek önnyugtató szokásai ahhoz járulnak hozzá, hogy könnyebb legyen megbirkózni egy olyan helyzettel, ami félelmet, szorongást kelt az illetőben. Felnőttként azonban nem az anyukánk haját csavargatjuk, hanem a következőkkel próbálhatjuk oldani a felgyülemlett belső feszültséget:

1) A saját hajunkat csavargatjuk.
2) Szinte észre sem vesszük, mégis gyakran megérintjük a beszélgetőpartnerünket.
3) Folyton babrálunk valamilyen kisebb tárggyal, például kulccsal, tollal, aprópénzzel (vagy ha tudatosabbak vagyunk, stresszlabdával).


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hogyan őrizhetik meg a kismamák a bőr szépségét a várandósság alatt és után? (X)

A várandósság alatt gyakran előfordul, hogy a kötőszövet túlságosan megnyúlik (különösen a has, mellkas és a csípő tájékán), amely terhességi csíkok formájában láthatóvá válik.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék