A táplálkozás szerepe az egészséges életmód kialakításában
Szerző: Branded content
2021. április 5.
Forrás: babaszoba.hu
A kisgyermekek egészséges táplálkozása komoly feltörést okozhat a szülőknek. Ebben a cikkben sorra vesszük az 1-3 éves korosztály speciális igényeit, és azt, mivel biztosíthatod ennek az intenzív időszaknak a tápanyagigényét.

Miért okozhat nehézséget az 1-3 éves korosztály táplálása?
Tudtad, hogy a kicsiny pocakméret ellenére a gyermekeknek egyedülálló tápanyagigénye van a növekedés és fejlődés ezen gyors szakaszában? Hihetetlen, de - méreteikhez viszonyítva - ebben az időszakban négyszer több vasra, ötször több kalciumra, ötször több D-vitaminra és négyszer több C-vitaminra van szükségük testtömeg-kilogrammonként, mint a felnőtteknek!
Milyen problémákhoz vezethet a nem megfelelő táplálkozás?
Hogy kerülhetjük el mindezeket?
Mire törekedjünk a kisgyermekek étrendjének összeállításakor?
2. A felkínált ételek változatosak, vonzóak és tápanyagdúsak legyenek. Fontos azonban, hogy ne lépjék túl a gyermek energiaszükségletét! (Az 1-3 éves korú gyermek energiaszükséglete 1100-1300 kcal).
3. A kiegyensúlyozott étrend fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat és elegendő folyadékot (elsősorban vizet) is tartalmaz.
4. Az egészséges életmód egészséges ételekkel alapozható meg. Kerüljük az olyan, feleslegesen feldolgozott és finomított alapanyagokat tartalmazó ételeket, amelyek energiában, hozzáadott cukorban gazdagok, de vitaminokban és ásványi anyagokban szegények. Ezek tovább terhelhetik az immunrendszert, negatívan hathatnak az egészségi állapotra, hozzájárulhatnak különféle betegségek kialakulásához.
5. Bár ebben a korban a gyermek már együtt étkezik a felnőttekkel, fontos szem előtt tartani életkorának megfelelő táplálkozási igényeit. Az ő szervezete egy intenzív növekedési, fejlődési szakaszban van, amihez mindenképpen biztosítanunk kell a szükséges tápanyagokat. Ehhez a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nyújtanak nagy segítséget azok az életkorspecifikus készítmények - mint például a junior italok -, amelyek a gyermek igényeihez igazodva tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, ezáltal támogatva megfelelő fejlődésüket és immunrendszerüket. Változatos alapanyagként többféle módon is beilleszthetők a gyermek étrendjébe (zöldség- és gyümölcsturmixként, főzelék habarásához, gabonakávéhoz, "tejbegrízként") így a válogatás gyerkőcök tányérjára és poharába is könnyebben varázsolhatunk finomságokat.
(X) SZPONZORÁLT TARTALOM
A cikk elkészítését a Milumil támogatta.
Hozzászólások