Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tanulótorony az önállósodásban is segíthet

Szerző: Szőke Anna

2019. március 27. | Frissítve: 2021. július 10.

Forrás: babaszoba.hu

A legjobb eszköz, ami biztonságosan teszi lehetővé, hogy bevond a gyereket az otthoni tevékenységekbe, az a tanulótorony. Hogyan segítheti a gyereket az önállósodásban? Mutatjuk.

Nincs az a fejlesztő játék, ami hasznosabb lenne egy kisgyermek számára, mint az, ha bevonod őt a mindennapos tevékenységeidbe. Lehet, hogy néha kicsit lassabban fogsz haladni, vagy többet kell majd takarítanod egy-egy konyhai akció után, de porontyod egy életre hasznos útravalóval látod el.
Hogy önállóan, mégis biztonságosan segíthessen, érdemes beszerezned számára egy úgynevezett tanulótornyot, ami megkönnyíti, hogy egyedül megközelíthesse a felnőttekre méretezett tereket, - például a konyhapultot, vagy a mosdót a fürdőszobában - ugyanakkor garantálja biztonságát, hogy nehogy leessen, miközben mondjuk épp neked "segédkezik".
A tanulótorony az önállósodásban is segíthet (fotó: happygreylucky)
A Montessori gyermeknevelés egyik fő gondolata a gyermekek függetlenségre nevelése, a mindennapos tevékenységek korai, önálló ellátására való ösztönzése. Az angolul learning tower névre keresztelt bútordarab, pedig ehhez segíti hozzá a kicsiket. Erre segítség nélkül is fel tudnak mászni, így önbizalmuk és készségeik is folyamatosan fejlődnek. Nem kell folyton segítséget kérniük, ha épp megmosnának egy almát a mosogatónál, biztonságosan szemlélődhetnek a konyhapultnál anélkül, hogy arra kelljen figyelned nem csúszik-e ki alóluk a szék vagy nem borulnak-e fel, vagy esnek-e épp hátra.
A tanulótoronynak számos további előnye is van, akkor is, ha te nem a már említett Montessori elveket követed. Egy bizonyos kor után ugyanis majdnem teljesen esélytelen bármilyen tevékenységet hatékonyan elvégezni a kicsik nélkül; mindent látni szeretnének, aktív részeseivé akarnak válni a leghétköznapibb teendőknek is. Sokan ültetik fel ilyenkor a konyhapultra a csöppségeket, de lássuk be ez nem a legbiztosabb megoldás, egy aprósággal a karodban főzőcskézni pedig szinte lehetetlen. Éppen ezért jó a tanulótorony, hiszen ott biztonságos környezetben figyelheti, mit csinálsz, majszolhat a levesbe előkészített zöldségből, vagy próbálgathatja ő is különböző korának megfelelő készségeit, a mosogatástól a zöldségpucoláson keresztül, később akár egészen az étel kavargatásáig.
A tanulótorony a fürdőszobában is hasznos lehet, hiszen a gyerekeknek mindig nehézség a mosdópult elérése. Így egy csapásra ez is megoldódik és önállóan is képesek lesznek kezet, fogat mosni, vagy akár engedni maguknak egy pohár vizet, amikor megszomjaznak.
(fotó: family-nation)
A készen kapható tanulótornyok fantasztikusak, de - azért azt meg kell hagyni - igen borsos áron mérik őket. Azonban egy kis internetes kutatás után te is számos DIY azaz csináld magad megoldást találhatsz, melyek alapján egy kis idő ráfordítással és kézügyességgel elkészítheted a saját tanulótornyodat. Ráadásul ha bevonod a kicsiket, emlékezetes élmény lesz a hasznos bútordarab megalkotása.
Endrész Tímea (a The Life With Mimi bloggere) és párja például egy fellépőt alakított át kislányuk számára. A folyamatot dokumentálták és ebben a blogbejegyzésben illetve az alábbi videóban lépésről-lépésre lekövetheted a folyamatot:
Hasonló átalakítást szemléltet képekben a kanadai Sina a HappyGreyLucky bloggere is. Akkor is érdemes rá vetned egy pillantást, ha nem tudsz angolul, a képek ugyanis önmagukért beszélnek.
Ha megy az angol, a barkácsolás is és az inch-ből centiméterre való átváltástól sem idegenkedsz, akkor az alábbi oldalon részletesen megtalálod, hogy készíthetsz ilyen varázslatos, színes tanulótornyot.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék