Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülők közötti kapcsolat minősége meghatározhatja gyermekeik életútját

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 25. | Frissítve: 2021. november 11.

Forrás: babaszoba.hu

A pozitív szülői hatások még évekkel később is kedvezően hathatnak gyermekeik kognitív képességeire, sőt, egész életútjukra.

A szülők közötti kapcsolat minősége meghatározhatja gyermekeik életútját (fotó: Getty Images)
Kutatások rég óta állítják, hogy a szülői minta nagyban befolyásolja például a kognitív képességeinket, vagy, hogy a pozitív szülői példa még évekkel később is tetten érhető gyermekeikben, akár még hormonális - kortizol - szinten is.
Arra azonban kevesebb figyelem esik, hogy a szülők egymás közötti kapcsolata milyen hatást gyakorol gyermekeik életére. Nem annyira meglepő módon egy új tanulmány arra jutott, hogy a szülők pozitív párkapcsolati mintái hosszú távon is hatást gyakorol gyermekeikre, akár az egész életútjukra is.
A kutatás Nepálra fókuszált, méghozzá éppen azért erre az országra, mert itt az elmúlt néhány évben jelentősen megváltozott a házasság intézménye: a korábbi elrendezett házasságokat felváltotta az érzelmi alapú, nő a válások és a házasság előtti együttélések aránya.
A longitudinális kutatás a házasság kapcsolati minőségét, a gyermekek oktatását és személyes fejlődését követte végig 12 éven át.
Annak megvizsgálására, hogy a szülők kapcsolatai miként befolyásolták a gyermekeik későbbi házasságait, a kutatók a következő 10 évben a gyermekek házasságaira fókuszáltak.
Az eredmények azt mutatják, hogy a szülők házasságának minősége összefüggésben van a gyermekeik tanulmányaival. Azok a gyerekek, akiknek szülei szeretetteljes kapcsolatban éltek, kevésbé estek ki az iskolából, míg azok a gyerekek, akiknek családjában ez nem volt elmondható. Azok a gyerekek is előbb fejezték be a tanulmányaikat, ahol a szülők között erőszakos magatartás volt jellemző.
A magasabb társadalmi státuszú, egzisztenciálisan jobb helyzetben lévő családok gyermekei vagy ahol a szülőknek magas iskolai végzettsége van, szintén sokkal kevésbé estek ki az oktatásból. A szülők házasságának minősége és a gyermekeik életszínvonala közötti kapcsolat jelentősnek bizonyult.
A kutatásból az is kiderült, hogy Nepálban azok a gyerekek házasodtak meg később, ahol a szülők jó házasságban éltek.
A kutatás konklúziója azonban nem minden országra egyaránt érvényes, eltérő kulturális hatások más eredményt is mutathatnak a nepálihoz képest. A kutatás inkább abból a szempontból elgondolkoztató, hogy bár nagyszerű, ha a szülők idejük jelentős részét gyermekeikkel töltik, az eredmények arra mutatnak rá, hogy a szülők egymással való kapcsolata erősen befolyásolhatja gyermekeik életét.
(Cikk forrása: digest.bps.org.uk)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék