Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülői szigortól is elhízhat a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 14.

Forrás: Medipress

A legújabb kutatás szerint a szigorú szülői magatartás a pszichológiai sebek mellett tartós testi rendellenességek, például elhízás kialakulását is okozhatja akár fiatal felnőttkorig.

A szülői szigortól is elhízhat a gyerek

A kutatás során a szigorú szülői magatartást dühös, ellenséges és antiszociálisként definiálták.
Az Iowai Állami Egyetem munkatársai egy 451 gyermek bevonásával készült kutatás eredményeit elemezték, akik 1989-ben hetedik osztályba jártak. A kutatók tanulmányozták a családjaikat, és még videofelvételeket is készítettek arról, hogyan viselkedtek egymással az otthonukban. Ezt követően a szakértők 20 éves korig utánkövették a gyermekek egészségi állapotát.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szigorú szülői magatartás mérhető hatást gyakorol a gyermekek egészségére. Ha a szülők ellenségesen, dühösen és antiszociális módon viseltettek kamasz gyermekükkel szemben, a gyermekek nagyobb valószínűséggel számoltak be testi egészségük romlásáról, és túlsúly kialakulásáról. Ráadásul még a másik szülő kedvessége és melegsége sem tudta ellensúlyozni vagy megóvni a kamasz gyermeket az első szülő szigorától. Amikor a kutatók megvizsgálták a gyermekek testtömeg-indexét (BMI), kiderült, hogy a szigorú szülő a BMI-re gyakorolt káros hatása még akkor is fokozódott, ha a másik szülő kedvessége nőtt.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy kutatásuk nem bizonyította, hogy a szigorú szülői magatartás okozza közvetlenül a rosszabb egészségi állapotot. Az eredményeknek nem sikerült kimutatniuk, mi lehet az oka annak, hogy egy szigorú szülő hosszú távú testi károsodást válthat ki, de a kutatók úgy vélik, hogy a gyermekkori stressz egész életükben károsan hathat az emberek egészségére.

Kapcsolódó cikkeink:
 • A túl nagy szülői szigortól később betegebb lesz a gyerek
 • 10 dolog, amit inkább ne mondj a gyereknek
 • Mennyire legyek szigorú?
 • Amikor ütnek a szavak

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék