Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülő a minta

Szerző: Tauzin Tibor Miklós, pszichológus

2008. szeptember 18. | Frissítve: 2015. december 8.

Forrás: HáziPatika.com

A kisgyermekek rohamos tempójú fejlődése mindenkit lenyűgöz, ám csak kevesen teszik fel kérdést: honnan szerzik gyermekeink azt a rengeteg tudást? Nagyrészt természetesen szüleiktől, s az alábbiakban azt is bemutatjuk, hogy miként.

Varázslatos gének

A kisgyermekek fejlődésének kulcsa a biológiai örökségükben, vagyis génjeikben rejtőzik. A gének szabályozzák testünk minden egyes porcikájának fejlődési ütemét, meghatározzák, hogy mi, mikor és hogyan alakuljon ki bennünk. Ez különösen az emberi élet első részében látványos, a magzati és gyermekkorban. A gének által megadott ritmus azonban önmagában kevés lenne a gyermek felnőtté válásához.

Ha a fejlődést egy jól megkomponált dalhoz hasonlítjuk, akkor mondhatjuk, hogy szükség van még dallamra is, hogy a dal teljes legyen, vagyis megfelelő környezeti hatásokra. E hatások részben fizikaiak - látványok, hangok, szagok, ízek, testérzetek -, részben a társas környezet létrehozta hatások, olyan minták melyekből a gyermek tanul. A ritmusból, vagyis a genetikai háttérből szinte végtelen számú dallam, s így szinte végtelen számú dal származhat, vagyis rengeteg különböző személyiségű és élményanyagú ember. Ám ahogy a dalok esetén a ritmus, a gének azt is meghatározzák, hogy kiből mi nem lehet, vagyis hogy mi az, amit környezet semmiféleképp nem hozhat ki belőlük.

A szülők szerepe

A kisgyermek számára eleinte szülei jelentik a többi embert, ők azok, akiket érzelmi kötődése miatt is mintának tekint. Emellett természetesen a szülők nagy hatással vannak arra is, hogy gyermeküket milyen fizikai ingerek érik, azon keresztül, hogy például mivel játszik, milyen környezetben van a kicsi, és nem akaratlagos módon ők határozzák meg gyermekük genetikai állományát is. Vagyis a szülő minden tekintetben minta gyermeke számára, de amiben ez mégis legszembetűnőbben látszik, az a pici viselkedése, az általa elsajátított szokások és szabályok rendszere.

Gondolatolvasók

A pici viselkedése a környezettel való kölcsönhatásban formálódik. Köztudott, hogy nem mindegy, hogy a szülők miként nevelik, miként reagálnak gyermekük megnyilvánulásaira. Az azonban kevésbé ismert, hogy a még beszédet sem értő csecsemő milyen képességekkel rendelkezik. Miután először derítette mosolyra a mama látványa - vagyis nagyjából két hónapos kor környékén -, a gyermek jobb híján a helyzetből, szülei hanglejtéséből és mimikájából, vagyis a nem szóbeli jegyekből igyekszik megérteni környezete szándékát. Éppen ezért jóval apróbb jeleket is észrevesz, mint azt gondolnánk, ami sokszor meglepő lehet.

A szülőket érő stresszt, vagy akár a szülők közti vitákból fakadó rosszkedvet a gyermek jobban észleli, mint a legtöbb felnőtt, persze csak akkor, ha a gyermekkel való foglalkozás közben is jelen van. A kicsi figyelme ugyanis a vele kapcsolatos, őt is közvetlen érintő eseményekre érzékeny. Az életkor előrehaladtával azonban már mások egymással folytatott viselkedését is megfigyeli, ám még ezt is énközpontú módon teszi. Szülei vitáját a kisgyermekek, ha nem is tudatosan, de saját rosszaságukból fakadónak élik meg.

Úgy vélik, hogy a veszekedés csak miattuk lehet, vagyis a gyermekek előtt folytatott gyakori vita nincs rájuk jó hatással. A fentiekből azonban következik az is, hogy ennek hatásait titkolni sem lehet előttük, ez ugyanúgy nem megfelelő. A legjobb ilyenkor, ha a gyermek számára is világossá teszik a szülők, hogy vitájuk mi miatt robbant ki, s hogy abban nem a gyermek a hibás.

Viselkedési szabályok

A gyerekek természetesen nem csak a rosszat, vagy a másik ember érzéseit ismerik meg ezen a módon, hanem viselkedését is. Az ember az egyetlen olyan faj, amely képes arra, hogy társai viselkedését pontosan lemásolja. Még a fejlett főemlősök sem képesek arra, hogy például egy dobozba bezárt nyalánksághoz a társuktól ellesett módszerrel férjenek hozzá. Bár megpróbálják a dobozt valahogy kinyitni, vagyis jól láthatóan tudják, mit találhatnának benne, de nem a megfelelő módon teszik, akkor sem, ha azt előtte megmutatták nekik. Nem úgy az embernél.

A szülő a példakép


Esetünkben teljesen egyértelmű, hogy lemásoljunk, vagyis imitáljunk jutalommal kecsegtető viselkedésmódokat. Így válik érthetővé, hogy miért utánozzák a gyermekek szüleiket, hiszen mi lehetne nagyobb jutalom egy gyermek számára, mint szülei dicsérete és elismerése? Éppen emiatt érdemes odafigyelni arra szülőként, hogy mit és hogyan teszünk. Ha cselekedeteink a gyermeknek szóban elmondottakat nem erősítik meg, akkor a gyermek hajlamosabb lesz tetteink követésére. Olyan hétköznapi dolgokban is megjelenik mindez, mint a rendrakás. Az a szülő, aki maga után sem rámol el, gyakran hiába várja csemetéjétől, hogy ő ezt magától megtegye. De ugyanígy igaz ez összetettebb viselkedésekre is. A kisgyermek más emberek felé mutatott megbecsülése, és a szabályok betartására mutatkozó igénye nagy részben előrelátható abból, hogy szülei miként viszonyulnak ezekhez a kérdésekhez. Természetesen ilyen kérdésekben már nem csak a családnak, hanem a tágabb környezetnek, a kortárscsoportnak, a példaképeknek, a társadalomnak is van hatása, de a szülői minta itt is e viselkedések alapja.

Összegzésként

A szülő tehát gyermekének sok tekintetben mintát nyújt. Nyújthat példát rosszra és jóra egyaránt, lehet kiszámíthatatlan vagy következetes. A kisgyermeknek azonban így vagy úgy, ezek meghatározó élmények, ezért érdemes nem csak rá, hanem a vele való foglalkozás közben önmagunkra is odafigyelnünk.

Érdekességek a témában:
 • Ha a szülő haragszik
 • Segítség! Apa nem babázik!
 • Apa születik
 • Hozzászólások

  A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

  Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék