Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szépség titkai

2007. október 23. | Frissítve: 2016. január 3.

Forrás: Kismama magazin

Szép vagyok! - illegeti magát a tükör előtt a négyéves, és nem lehet neki ellentmondani. Nem is szabad.

A szépség titkai

Fontos, hogy már a kicsi gyerek is megtapasztalja: elfogadják, szeretik a külsejét. Ellenkező esetben lehet, hogy kamaszként, felnőttként egyáltalán nem, vagy csak nehezen, külső segítséggel lesz képes elismerni saját értékeit.

Ma alig beszélünk a belülről fakadó szépségről, nem is könnyű ebben a média uralta világban, ahol retusált címlapfotók és sebészeti műalkotások szembesítenek folyton tökéletlenségünkkel. Meg is van az eredménye: a legfrissebb felmérések szerint a magyar lányok és nők jó része elégedetlen a testsúlyával, a megjelenésével, az arcával. Vagyis meglehetősen alacsony az önbecsülésük, kevésbé találják magukat értékesnek, mint külföldi társaik.

A példa ragadós

Mit tehetünk ma azért, hogy lányaink megértsék: mindenkiben rejtőzik szépség? Az anyai minta sokat segít. A legfőbb hatást azzal érjük el, ahogy magunk is élünk, ahogy magunk is gondolkodunk a világról. Ha azt közvetítjük, hogy az ápolt külső fontos, de nem kell a tökéletességre törekedni; ha megmutatjuk, hogy minden nőnek vannak előnyös tulajdonságai, amelyeket ki lehet emelni, és büszkén viselni; ha azt az útravalót kapja tőlünk, hogy a külső és belső harmónia tesz vonzóvá, nem a mell-derék-csípő aránya, akkor könnyebben küzd meg a kihívásokkal. Nem könnyű a feladat, ha magunk is bizonytalanok vagyunk ezekben az értékekben. Gondoljuk át, mit jelent számunkra az alábbi idézet Lázár Ervin meseregényéből:
"- Üdvözöljük felségedet, a királyok legnagyobbikát - mondták a lovagok. - És Árnika királykisasszonyt is üdvözöljük, a világ legeslegszebb leányát.
- Nem is vagyok a világon a legeslegszebb - suttogta az apjának Árnika.
- Nem baj - mondta a király -, egyszer majd lesz valaki, akinek a legeslegszebb leszel."
Lesz valaki, akinek a legeslegszebb leszel! És ez nem a kilókon és a centiken múlik. Talán az egyik legfontosabb feladatunk, hogy magunk is higgyünk ezekben a szavakban, és elhitessük lányainkkal is. Beszélünk erről velük egyáltalán? Valószínűleg nem eleget.

Illik hozzám

Magam is csodálkozva tapasztaltam, éppen saját hétéves lányomat figyelve, milyen hamar megjelenik a tudatos gondolkodás a gyerekekben külsejükkel kapcsolatban. Hatalmas választékot kínáló áruház gyerekrészlegén csodáltuk a szebbnél szebb ruhákat. Egy pult előtt elhaladva egy emberként vetettük rá magunkat a nyaka körül finom aranyhímzéssel díszített, az utolsó divatot követő vászontunikára. "Ez az, ezt vegyük meg!" Igen, mindenképpen, de előbb fel kell próbálni, egyeztünk meg a lánnyal. Fölpróbálta, néztük jobbról, néztük balról, kerestünk egy számmal kisebbet, nagyobbat, de valami nem stimmelt. Hiába szép a gyerek is, a ruha is, így együtt nem jó. Juli is húzta a száját, aztán nagyon komolyan kijelentette: "Mama, ez gyönyörű, de nem illik hozzám. Nem olyan az alkatom." Alig fejezte be a mondatot, már el is szaladt egy másik, sokkal egyszerűbb, hímzés nélküli darabért. Azonnal bele is bújt, és mind a ketten elégedetten állapítottuk meg: ruha és gyerek egymásra találtak. Engem pedig büszkeséggel töltött el, hogy a lányom már most érzi: az összhang a lényeg, nem a csillogás. Titokban azt remélem: tőlem tanulta.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mi a szépség?
 • A nőiesség nem csak testrészekből áll
 • Kis önértékelésből nagy súly lesz
 • Hozzászólások

  A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

  Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék