Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szem felépítése és működése II.

Szerzők: Dr. Domsa Patrícia, Máriáss Márta

2003. május 19. | Frissítve: 2015. szeptember 6.

Forrás: babaszoba.hu

Mitől jön létre a vörösszem-effektus, és vajon mit mond az orvosnak? Cikkünkből sok más mellett ez is kiderül.

Az ideghártya

A szemgolyó burkainak legbelső rétege az ideghártya (retina), amely vékony fátyolként béleli ki a szemgolyót. Ahol a legvastagabb, ott is csupán 0,5 mm. A retinában helyezkednek el a fény érzékelésére képes idegsejtek.

Ha vakuval készítünk fényképet valakiről, általában "piros szeme" lesz a képen. Ez a képnek ugyan nem tesz jót, de annál többet elárul a modellről. A "vörös visszfényt" - ahogy az orvosi nyelv a jelenséget nevezi - a szem belsejének tükröződése adja. Az egészséges retina tökéletesen átlátszó, de az alatta fekvő érhártyát át meg átszövik a hajszálerek. Ennek a sűrű érhálózatnak a vörös színét látjuk megcsillanni a pupilla területében, ha modellünk szemének "törőközegei" (szaruhártyája, szemlencséje és üvegtestje) tiszták.

A jó vörös visszfény azt jelenti, a fény útja szabad egészen a retináig, a lefényképezett személy valószínűleg jól lát. Érdemes egy-egy "rossz" fotót készíteni kisbabánkról is. A piros szem nem jelenti egyértelműen, hogy minden rendben van, de ha valamelyik szemen nem látunk vörös visszfényt, az elegendő ok arra, hogy sürgősen felkeressük a gyermekszemészt.

A csecsemők szemlencséje még teljesen rugalmas.

Csapok és pálcikák

Az emberi szemben két különböző fényérzékelő érzéksejt található, a pálcikák és a csapok. Csapoknak a színlátásra specializálódott idegsejteket nevezzük, a teljes retinában mintegy 6 millió van belőlük. Három különböző csoportjuk érzékeli a piros, a kék és a zöld fényt. A csapok működéséhez erősebb fényre van szükség, de sokkal részletgazdagabb képet alkotnak, mint a pálcikák.

A kétféle érzéksejt eloszlása az ideghártyában nem egyenletes. Az éleslátás helye megkülönböztetett területe a retinának. Élénksárga színéről kapta orvosi nevét, "sárgafolt"-nak (latinul macula lutea) nevezzük. Ahhoz, hogy "makulátlan" képet láthassunk környezetünkről, a sárgafoltnak tökéletesen kell működnie. A macula lutea területén kizárólag csapok vannak, méghozzá az ideghártya többi részéhez képest sokkal sűrűbben összezsúfolva. Legfinomabb vizuális feladataink elvégzéséhez - írás, olvasás - ennek a csupán 1,5 mm átmérőjű területnek az egészsége szükséges.

A sárgafolt szélei felé a csapok sűrűsége csökken, majd teljesen átadják helyüket a pálcikáknak. A pálcikákból egy szemben körülbelül 120 millió van, csak fekete-fehérben látnak, de rendkívül érzékenyek a fényre, félhomályban is jól működnek. Egészen gyenge fénynél - mondjuk, egy csillagfényes éjszakán is - mindannyian tapasztalhattuk már, hogy önkéntelenül kicsit a dolgok mellé nézünk. Így nem a csapokból álló, sötétben "tehetetlen" sárgafolttal, hanem az ideghártya más területein elhelyezkedő pálcikákkal vizsgáljuk azokat.

Fényből elektromos jel

A fényérzékeny sejtekben különböző festékpigmentek vannak, amelyek adott hullámhossz-tartományba eső fényt képesek elnyelni, és hatására lebomlanak. Sötétben a fényérzékeny sejtek határoló-membránjának két oldalán egyirányú ionáramlás, töltésáramlás van, ami miatt egyre nagyobb lesz a feszültségkülönbség. Fény érkezésekor a festék lebomlásának kémiai reakciója nyomán ez a töltésáramlás megszakad. A fényinger "kisüti" a feszültségkülönbséget.

Mérések bizonyítják, hogy a pálcikák - amelyek feladata a sötétség és fény megkülönböztetése - annyira érzékenyek, hogy akár egyetlen foton - fényenergia-csomagocska - beérkezését is képesek jelezni. A csapoknak legalább 5-7-szer annyi fényre van szükségük ahhoz, hogy jelt generáljanak, és betölthessék színmegkülönböztető szerepüket.

Ahhoz, hogy a csapok és pálcikák újabb fényingerek érkezéséről tudjanak hírt adni, regenerálódniuk kell, ami kis időbe telik. Ez idő alatt a lebomlott festékanyag pótlásáról és a sejthártya mentén kialakuló feszültségkülönbség helyreállításáról kell gondoskodniuk.

Az érzéksejtek jeladása rendkívül tápanyag és oxigénigényes folyamat. Az érzéksejtek 6 órán belül elpusztulnak, ha nem jutnak táplálékhoz, az ideghártya oxigén ellátásának zavara éppen ezért pár órán belül maradandó vakságot okoz. A látóidegfőből indulnak ki a retinát ellátó verő- és visszerek is, és hálózzák be a szemfeneket. A retina centrális tápláló erének elzáródása a szem "infarktusát" hozza létre.

Kép a retinán

A fény körülbelül 300.000 km/s-os sebességgel jut át először a szaruhártyán, a lencsén, majd az üvegtesten keresztül érkezik meg a retinára - a fény sebessége, ha kis mértékben is, de megváltozik az adott szövetek anyagszerkezetének megfelelően.

A két legfontosabb fénytörő elem a szaruhártya és a lencse. Fénytörő-képességüket felszínük görbületi sugara és anyaguk törésmutatója határozza meg. Az egyszerűség kedvéért a fénytörőelemek összfénytörő képességét modellezhetjük egyetlen megfelelő lencse segítségével is.

A szem fénytörő-képességét dioptriában adjuk meg, amely a lencse fókusztávolságának reciprok értéke. Az emberi szem fénytörő elemeit helyettesítő lencse fókusztávolsága 15 mm volna. Ez azt jelenti, hogy ilyen távolságban találkoznak a fénysugarak a lencse mögött és a retina előtt egy pontban. Így a szem törőképessége 66,6 dioptria (1 m/0,015 m= 66,6). Ebből szaruhártya törőereje kb. 42 dioptria, a lencsére kb. 24 dioptria jut. Mivel a fénynyalábok a retina előtt kereszteződnek, a retinára fordított, kicsinyített kép esik.
Hogy a feldolgozandó kép mindig a retinára és megfelelő nagyságban essék, a szemnek alkalmazkodnia kell. Ezt nevezik akkodomációnak, amelyet a szemlencse alakjának változtatásával tud megtenni. (Közelre való alkalmazkodáskor a pupillák is dolgoznak, beszűkülnek, valamint a két szemgolyó egymás felé fordul, befelé kancsalít egy kicsit.)

A szem úgy van megalkotva, hogy a végtelen messzeségben - gyakorlatban 5 méteren túl - lévő tárgyak képe esik alkalmazkodás nélkül a retinára. Ennél jobban közelítve a tárgyhoz a kicsinyített kép már a retina mögé esne, ha csak nem változtatnánk ezen a lencse domborításával.

Távolra nézéskor a sugártest, amelyen a lencsefüggesztő rostok tapadnak, elernyed, ellapul a szem belső felszínén. A lencsefüggesztő rostocskák így megfeszülnek, kifeszítik a szemlencse tokját, és ellapítják a benne lévő lencsét. A közelre nézéshez már munkát kell végezni, a sugártest izomgyűrűje összehúzódik, a lencsefüggesztő rostok immár nem feszülnek, a lencse összeugrik, domborúbb lesz.

A fiatal emberke szemlencséje még teljesen rugalmas, így nem okoz neki gondot az alakváltozás. Az alkalmazkodás nélkül legtávolabbi élesen látott pont (távolpont) fiatal szemnél gyakorlatilag a végtelenben van, az alkalmazkodási képesség teljes igénybe vételével még élesen látható pont (közelpont) pedig a szem előtt mintegy 10 cm-re. A kettő közötti különbséget szintén dioptriában adják meg. Ez az érték a kisgyermekkorban akár 10-15 dioptria is lehet.

A retina az agy része

A csapokból és pálcikákból származó információ a retinában, több rétegben elhelyezkedő közvetítő idegsejteken keresztül halad tovább. A retina ugyanis nem csupán jelfelfogó receptorsejteket tartalmaz. További legalább ötféle idegrendszeri sejt dolgozik össze, és elemi kiértékelő, szabályzó egységként is működik, egyre inkább bizonyos, a külvilágból kapott információ képpé alakítása már a retinában elkezdődik.

Fejlődése, szerkezete és működése alapján a retina az agy részének tekinthető. Az idegsejtek hosszú nyúlványai végül is idegrostokká, majd a látóideg körülbelül 1,5 mm átmérőjű kötegévé futnak össze. A látóidegfő területén nincsenek fényérzékelő sejtek, tehát ezen a területen az ideghártya "vak". Ezért kapta ez a terület a vakfolt nevet.
A látóideg rostjainak fele agyalapon kereszteződik. Azok a rostok kereszteződnek csak át, amelyek a retinának az orr felé eső felében erednek. A bal szem retinájának orr felőli területeiről a jobb agyféltekébe, a jobb szem azonos retina területeiről a bal agyféltekébe kerül az információ feldolgozásra. A halántéki retina területeken eredő idegrostok nem kereszteződnek. Ez az elrendeződés segít abban, hogy a látóideg bizonyos sérüléseinél, vagy azt érintő agydaganat esetén, pusztán a beteg által panaszolt látótérkiesés alapján megmondhassuk, a látópálya melyik szakaszán van a baj.

A látóideg 100 m/s-os sebességével vezeti az információkat az agyba. A látóideg megszakadása, sérülése (pl. agyalapi törésnél) azonnali és sajnos gyógyíthatatlan vakságot okoz. Bonyolult mikroszkópos szerveződése miatt azt a mai idegsebészeti módszerekkel még nem lehet úgy "megfoltozni", hogy újra működőképes legyen.

A tarkólebenyben található elsődleges látókéreg a látóideg kereszteződése miatt mindkét agyféltekében mindkét szemből kap információkat. Itt tudatosul mindaz, amit látunk, működése szükséges a vizuális emlékezethez. A látókéregből fontos pályák vezetnek tovább, többek között a tobozmirigyhez. Így tudatosul szervezetünkben a napszakok változása, így alakul ki testünk és elménk cirkadián (24 órás) ritmusa.

A szem felépítése és működése I.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék