Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szakemberek szerint veszélyes a neten terjedő orr-kidugítási technika

Szerző: Jaksa Petra

2017. november 29. | Frissítve: 2021. október 29.

Forrás: babaszoba.hu

Egy anyuka egy igen furcsa módszert vetett be a kislányánál. Vannak, aki csodálják a nőt, ám összességében a vélemények megoszlanak a technika biztonságosságát illetően.

Veszélyes lehet ez az orrszívási technika
Az eldugult orr nemcsak a baba, de a szülő számára is frusztráló tud lenni. Befolyásolja ugyanis a kicsi hangulatát, étvágyát és az alvási szokásait is. Ez utóbbi pedig az édesanya éjszakáira is rányomja a bélyegét.
Természetesen ott van a jó öreg orrszi-porszi, amit ilyenkor bevethet az ember, egy ázsiai anyuka azonban ennél leleményesebb dolgot eszelt ki, hogy megszabadítsa a gyermekét az összegyűlt orrváladéktól. A módszerről videót is készített, amit a Facebook-ra posztolt. Habár a többség szerint az ötlet zseniális, vannak szakértők, akik azért kételkednek a dolog biztonságosságával kapcsolatban.
A videóban az anyuka egy fecskendőbe tengeri sós vizet tölt, amivel befecskendez a kislány egyik orrlyukán, miközben a másikon folyik ki a váladék. A leányka egyébként meglepően jól tűri a műveletet, még mosolyog és kacarászik is közben. A poszt alatti kommentekből azonban jól látszik, hogy a vélemények igen ellentmondásosak a módszert illetően.
"Légzés-terapeutaként állítom, hogy ennél nincs jobb technika!" - írja egy kommentelő. "Habár valószínűleg a legtöbb gyerek nem lenne ennyire közreműködő."
"Ha egy öthónapos náthás baba anyukája posztolja ezt, akkor egy próbát biztos megér" - ért egyet egy anyuka.
"Nagyon ügyes! Gyors, de közben gyengéd" - teszi hozzá egy másik hozzászóló.

Mások azonban ellenzik a módszer kipróbálását

"Egyáltalán nem biztonságos, amit ez az anyuka csinál. Meg is fulladhat tőle a gyerek, vagy akár tüdőgyulladás is lehet a vége. De mit is tudhatok én, csak egy dadus vagyok."
"Hatásosnak tűnik, de száraz vagy másodlagos fulladást is okozhat vele. Nem csinálnám, túl kockázatos" - ért egyet egy másik anyuka.
"Én nem tartom biztonságosnak a módszert, kivéve, ha a gyerek elég idős ahhoz, hogy tudja, hogy kell közben szájon át lélegezni. Őszintén szólva először beszélnék az orvossal, ha ilyesmit ki akarnék próbálni a gyerekemen" - olvasható egy másik komment.
Amennyiben a gyerekünk náthás és be van dugulva az orra, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) az alábbiakat javasolja:
Megemelhetjük a gyerek ágyának fejrészét úgy, hogy könyveket teszünk az ágy első lábai alá, esetleg párnát a matrac alá. (Egy éves kor alatt azonban ez utóbbival semmiképpen ne próbálkozzunk!) A meleg, párás levegő szintén könnyítheti a légzést: a fürdőszobában folyassuk a meleg vizet, majd időzzünk egy kicsit ott a gyerekkel, vagy használjunk hidegpárásítót. Ha bármivel kapcsolatban bizonytalanok lennénk, keressük fel a gyermekorvost!
(Cikk forrása: mirror.co.uk)
Kapcsolódó cikkeink orrszívás, nátha témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék