Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szakemberek szerint veszélyes a neten terjedő orr-kidugítási technika

Szerző: Jaksa Petra

2017. november 29.

Forrás: babaszoba.hu

Egy anyuka egy igen furcsa módszert vetett be a kislányánál. Vannak, aki csodálják a nőt, ám összességében a vélemények megoszlanak a technika biztonságosságát illetően.

Veszélyes lehet ez az orrszívási technika

Az eldugult orr nemcsak a baba, de a szülő számára is frusztráló tud lenni. Befolyásolja ugyanis a kicsi hangulatát, étvágyát és az alvási szokásait is. Ez utóbbi pedig az édesanya éjszakáira is rányomja a bélyegét.

Természetesen ott van a jó öreg orrszi-porszi, amit ilyenkor bevethet az ember, egy ázsiai anyuka azonban ennél leleményesebb dolgot eszelt ki, hogy megszabadítsa a gyermekét az összegyűlt orrváladéktól. A módszerről videót is készített, amit a Facebook-ra posztolt. Habár a többség szerint az ötlet zseniális, vannak szakértők, akik azért kételkednek a dolog biztonságosságával kapcsolatban.

A videóban az anyuka egy fecskendőbe tengeri sós vizet tölt, amivel befecskendez a kislány egyik orrlyukán, miközben a másikon folyik ki a váladék. A leányka egyébként meglepően jól tűri a műveletet, még mosolyog és kacarászik is közben. A poszt alatti kommentekből azonban jól látszik, hogy a vélemények igen ellentmondásosak a módszert illetően.

"Légzés-terapeutaként állítom, hogy ennél nincs jobb technika!" - írja egy kommentelő. "Habár valószínűleg a legtöbb gyerek nem lenne ennyire közreműködő."
"Ha egy öthónapos náthás baba anyukája posztolja ezt, akkor egy próbát biztos megér" - ért egyet egy anyuka.
"Nagyon ügyes! Gyors, de közben gyengéd" - teszi hozzá egy másik hozzászóló.

Mások azonban ellenzik a módszer kipróbálását

"Egyáltalán nem biztonságos, amit ez az anyuka csinál. Meg is fulladhat tőle a gyerek, vagy akár tüdőgyulladás is lehet a vége. De mit is tudhatok én, csak egy dadus vagyok."
"Hatásosnak tűnik, de száraz vagy másodlagos fulladást is okozhat vele. Nem csinálnám, túl kockázatos" - ért egyet egy másik anyuka.
"Én nem tartom biztonságosnak a módszert, kivéve, ha a gyerek elég idős ahhoz, hogy tudja, hogy kell közben szájon át lélegezni. Őszintén szólva először beszélnék az orvossal, ha ilyesmit ki akarnék próbálni a gyerekemen" - olvasható egy másik komment.

Amennyiben a gyerekünk náthás és be van dugulva az orra, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) az alábbiakat javasolja:

Megemelhetjük a gyerek ágyának fejrészét úgy, hogy könyveket teszünk az ágy első lábai alá, esetleg párnát a matrac alá. (Egy éves kor alatt azonban ez utóbbival semmiképpen ne próbálkozzunk!) A meleg, párás levegő szintén könnyítheti a légzést: a fürdőszobában folyassuk a meleg vizet, majd időzzünk egy kicsit ott a gyerekkel, vagy használjunk hidegpárásítót. Ha bármivel kapcsolatban bizonytalanok lennénk, keressük fel a gyermekorvost!

(Cikk forrása itt.)

Kapcsolódó cikkeink orrszívás, nátha témában:

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék