Kisgyerek

A sírás meghallgatás módszere

A síró vagy hisztiző gyermek időről időre próbára teszi a türelmünket. Vajon mi lenne az ideális módszer a helyzet megfelelő kezeléséhez?
2020. Február 11.
A sírás meghallgatás módszere (fotó: Getty Images)

Miért sír vagy hisztizik a gyermek?

Madeleine Winter szülői tanácsadó, a sírás meghallgatás módszerének egyik szakavatott ismerője. Madeleine szerint a gyermekek érzelmi kitörésének hátterében gyakran az áll, hogy a gyerkőc valamilyen nehéz érzelmi hátizsákot cipel magával, és elegendő egy aprócska “ürügy”, hogy ez a hátizsák kiboruljon, ő pedig sírásba vagy hisztibe törjön ki. Máskor a gyermek egyszerűen csak nem érzi magát biztonságban, és figyelmeztető jeleket szeretne a szüleinek küldeni. A sírás-hiszti mögött tehát mindig valamilyen érzelmi nehézség, konfliktus áll.

Sírás meghallgatás

A sírás meghallgatás módszere teret enged a gyermek számára, hogy kisírhassa magát, és szabadon kifejezhesse érzelmeit, mindezt úgy, hogy végig mellette maradunk, tiszteletben tartjuk érzelmeit, biztosítjuk együttérzésünkről, támogatásunkról és arról, hogy “minden rendben lesz”.

Ha a gyermekek lehetőséget kapnak arra, hogy érzéseik teljes skáláját megélhessék, akkor együttműködők lesznek velünk-vallják a sírás meghallgatás módszer alkalmazói. A sírás gyógyító ereje ugyanis épp abban rejlik, hogy a szülő lehetőséget ad a gyermekének, hogy az olyan kellemetlen érzelmek, mint a szorongás, frusztráció vagy félelem szabadon feloldódhasson.

Érdekes adalék, hogy a heves érzelem kiváltotta sírás során a könny összetétele is megváltozik. Ilyenkor úgynevezett stresszhormonokat is tartalmaz, ezek kiürülése pedig megnyugvást ad a gyermeknek, megkönnyíti őt. Sőt! Miközben ezek a rossz érzések távoznak, a gyermek azt is megtapasztalja viselkedésünk által, hogy ránk mindig számíthat.

Mit tegyél tehát, ha sír?

1. Légy minél közelebb hozzá, és maradj szemkontaktusban vele!

2. Adj teret és időt az érzelmei kifejezéséhez!

3. Testbeszédeddel, hanglejtéseddel is éreztesd vele, hogy gondoskodsz róla, figyelsz rá!

4. Mondd el neki, hogy:

Veled vagyok!

Vigyázok és figyelek rád!

5. Fordulj felé meleg, elfogadó attitűddel!

6. Maradj higgadt és nyugodt!

7. Ne osztogass tanácsokat!

8. Ne ítélkezz, és ne minősítsd a gyermek viselkedését!

Forrás:

https://madeleinewinter.com

https://www.handinhandparenting.org