Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A rotavírus terjedését a születésszám is befolyásolja

Szerző: Babaszoba.hu

2009. augusztus 1. | Frissítve: 2015. december 30.

Forrás: Medipress

Az Egyesült Államokban a rotavírus-fertőzés terjedése - csecsemők és gyermekek hasmenésének vezető oka - nagyobb különbséget mutat a területenkénti születési arányok szerint, mint az egyéb környezeti faktorok.

Egy vizsgálat arról számolt be, hogy a rotavírus-fertőzés következtében évente több, mint 600 ezer gyermek hal meg. A betegség az Egyesült Államokban enyhébb, ott évente az 5 évesnél fiatalabb gyermek közül mintegy 30-40 esik áldozatául, és 60 ezren kerülnek miatta kórházba. Az Egyesült Államokban a rotavírus-járvány késő ősszel délnyugaton kezdődik, majd télen északkeleten ér véget, mely arra utal, hogy talán az éghajlati különbségek befolyásolják.

"Vizsgálatunkban matematikai modell segítségével kimutattuk, hogy rotavírus-járvány földrajzi eloszlása - mely járvány északkeleten 2-3 hónappal korábban jelentkezik, mint délkeleten - a születési arányok változásának tulajdonítható"- jelentette be Virginia Pitzer, a Pennsylvaniai Penn State University munkatársa.

A rotavírus-járvány nem kíméli a piciket


"Mivel a csecsemőknek gyakran van hasmenésük, ezért rotavírus-infekció esetén roppant fertőzőek lehetnek" - magyarázza. - "Rotavírus-fertőzés épp ezért hamarabb tör ki azokban az államokban, ahol több csecsemő születik."
Virginia Pitzer és munkatársai Science-ben publikált tanulmánya szerint a születési ráta 30 százalékkal magasabb az Egyesült Államok délnyugati területein, mint északkeleten, és ez úgy tűnik, nagyobb táptalajt ad a rotavírus elterjedésének. Mindamellett az elmúlt évtizedben a születési ráta 10-25 százalékos csökkenése délnyugaton hozzájárult ahhoz, hogy a rotavírus-fertőzés földrajzi és szezonális váltakozása kevésbé kifejezett.

"A kötelező rotavírus védőoltás bevezetése 2006-ban hasonló hatást ért el, mint a születési ráta csökkenése" - nyilatkozott Pitzer - "mivel a vakcináció szintén csökkenti a fertőzésre fogékony csecsemők számát." "A modell magyarázatot ad arra, hogy a 2007-2008-as rotavírus-járvány miért volt kisebb és későbbi, mint azt vártuk" - tette hozzá Pitzer. "Kimutattuk, hogy a vakcináció a rotavírus-fertőzés populációs eloszlásának változásához vezet."

Ezeket is olvasd el:
 • A vírus, melyet nem érdemes félvállról venni
 • Amikor mi adjuk a kólát és a ropit a kicsinek...
 • Az oltás a hibás?
 • Fertőzőosztályon a gyerek

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék