Kisgyerek

A paradicsom étvágyat is csinál

A paradicsomot gyümölcsként is fogyaszthatják a kicsik. Az élénkpiros gombócba könnyebben beleharapnak, mint az almába, uzsonnára, tízóraira is megfelelő, főétkezéshez kis kockákra vágva, köretként is adhatjuk.
2008. Január 26.

Jó étvágycsináló

Tízóraira is magunkkal vihetjük kis dobozba téve. A paradicsom 94 százaléka víz, ezért kiváló szomjoltó. Kitűnő ivólé készíthető a paradicsomból házilag: bazsalikommal, cukorral, citromlével és rozmaringgal lehűtve, az egyik legjobb ital a kánikulában.

Emellett jelentős az ásványianyag-, C-, A-vitamin-, B1, B2, karotin valamint folsavtartalma. A benne levő gyümölcssavak serkentik a gyomor és a hasnyálmirigy működését, jó étvágyat csinálnak.

A paradicsomnak gyógyhatása is jelentős. Gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket, illetve problémás bőrűeknek kozmetikai krémeket is készítenek belőle.

A paradicsomban található likopin (amely a paradicsom mellett például a görögdinnye élénk színéért is felelős) csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (pl. gyomor, emlő, prosztata), véd a káros UV-sugaraktól és a szívbetegségek kialakulásától is. A likopin zsírban oldódik, így érdemes a paradicsomot olívaolajjal használni.

Fontos tudnunk, hogy a szár és a levél zöld részei hányást okozhatnak, ezért ezeket távolítsuk el, mielőtt kézbe adnánk a gyümölcsöt. Az éretlen paradicsom savanyított formában sem való gyerekeknek. Minél pirosabb, annál egészségesebb!

Kapcsolódó cikkeink:

Valóban segítenek a nagyi módszerei?

Újragondolt paradicsomleves mozarellagolyókkal

Forrás: Kismama magazin