Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A pajzsmirigyünk tehet róla, ha a fáj a fejünk?

2016. október 6. | Frissítve: 2016. október 10.

Forrás: Medipress

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a migrénnel, illetve egyéb típusú fejfájással küzdők körében nagyobb az esélye annak, hogy pajzsmirigy alulműködésük van, ami annyit jelent, hogy a szervezetük nem termel elegendő pajzsmirigyhormont.

A pajzsmirigyünk tehet róla, ha a fáj a fejünk?

Amint arról a Cincinnati Egyetem Orvosi Kollégiumának kutatói beszámoltak, a pajzsmirigy alulműködés hangulatingadozást, hízást, hajhullást, fáradtságot, székrekedést és rendezetlen menstruációs ciklust okozhat.
A Headache: The Journal of Head and Face Pain című lapban közzétett vizsgálat során a szakemberek több mint 8400 személyt kísértek figyelemmel húsz éven át, és ez alapján vonták le a következtetéseiket, miszerint azoknál, akiknél már fennállt valamilyen típusú fejfájás, akár a rohamokban jelentkező cluster fejfájás, akár a leggyakoribb, tenziós fejfájás, 21 százalékkal nagyobb arányban jelentkezett a pajzsmirigy alulműködés kockázata, akik pedig migréntől szenvedtek, azoknál ez az arány még magasabb, 41 százalék volt.
Az Egyesült Államokban a migrén a lakosság 12 százalékát érinti, a pajzsmirigy alulműködés pedig nagyjából a 2 százalékát. Egyik állapot sem életveszélyes, ám megfelelő kezelés híján jelentősen rontják a beteg életminőségét. Hogy a két dolog között mi lehet az összefüggés, arra még a szakemberek is keresik a választ, de előfordulhat, hogy egy fejfájós betegnél a pajzsmirigy alulműködés tovább fokozhatja a fejfájás gyakoriságát, azt ugyanis korábbi kutatások már kimutatták, hogy amennyiben valakinél kezelik a pajzsmirigy alulműködést, az a fejfájások ritkulásához vezet.
A kutatást vezető dr. Vincent Martin professzor úgy véli, mindentől függetlenül az orvosoknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy fejfájásra panaszkodó betegeiknél ellenőrizzék a pajzsmirigyhormon szintjét, mert ezzel további kellemetlenségeket előzhetnek meg, hiszen ez a mirigy szervezetünk számos folyamatát befolyásolja, többek között a szívritmusunkat és a kalóriaégetésünket is.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék