Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A népszerűtlen gyerek gyakrabban lesz beteg

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 18. | Frissítve: 2020. december 14.

Forrás: MTI

Az óvodában a népszerűtlen gyerekek kicsit gyakrabban kapnak el valamilyen betegséget - ezt állapította meg egy frissen publikált norvég tanulmány.

Vidar Sandsaunet Ulset, az Oslói Egyetem pszichológia tanszékének kutatója kollégáival együtt 579 két és öt éves közötti gyereket vizsgált három éven át.
A népszerűtlen gyerek gyakrabban lesz beteg (kép: iStock)
Azt akarták kideríteni, hogyan hat a gyermekek egészségi állapotára az, hogy milyen népszerűek más gyerekek között, és arra az eredményre jutottak, hogy a legnépszerűbb gyerekek a legkevesebbszer betegszenek meg.
"Azt jelzi, hogy a társadalmi egyenlőtlenség hat az egészségre, és ez már gyermekkorban elkezdődik. Sok tanulmány már rámutatott, hogy felnőttkorban ez a helyzet" - mondta el a kutató az Aftenposten című lapnak.
 
"Az ember csordaállat, és azok az egyedek, akiket kirekeszt a csorda, erre biológiailag különleges módon reagálnak. A szervezetük arra készül, hogy megtámadják és megsérülhet, egyidejűleg a szervezet baktériumok és vírusok elleni védelme meggyengül" - magyarázta a tudós.
A kutatásban azt kérték a gyerekektől, hogy induljanak képzeletbeli buszos utazásra, és mondják meg, hogy a csoportból kivel mennének szívesen. A gyerekek a kiválasztott útitársak képét fotók közül vehették ki, és tehették fel maguk mellé a buszra.
A gyermekek megbetegedéseiről a szülőktől kapott, kitöltött kérdőívekből kaptak adatokat. A betegségek feltérképezésénél azt figyelték meg, hogy a népszerűtlen gyerekek többször voltak betegek.
A feljegyzett betegségek között szerepeltek a közönséges megfázások, továbbá a szem, fül, nyak, tüdő és gyomor valamilyen fertőzése.
"Kevés kontextust találtunk, és sok magyarázata van annak, hogy miért betegednek meg a gyerekek. A gyerekek népszerűsége ebben nagyon kis szerepet játszik" - foglalták össze az eredményt a kutatók.
A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy miközben a népszerűtlen gyerekek kicsit többször betegednek meg, azért nem lesznek népszerűtlenek, mert nagyon betegek.
Sandsaunet Ulset hozzátette: kutatásuk rámutat ugyanakkor, hogy a társadalmi kapcsolatok fontosak az egészség szempontjából, és arra is, hogy milyen fontos, hogy a gyerekekkel befogadóak legyenek már az óvodában is. "A társadalmi egyenlőtlenségek hatása az egészségre valószínűleg már korai gyermekkortól kezdődik" - fűzte hozzá.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék