Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A nem várt gyerek átka

Szerző: Sződy Judit

2012. január 23. | Frissítve: 2020. október 17.

Forrás: babaszoba.hu

Mindent megtesznek azért, hogy végre megérkezzen. Vagy mindketten várják. Vagy nem várják mindketten, de elfogadják. Vagy csak az egyik szülő fogadja el. Vagy senki nem fogadja el... - Akárhogy indult, ezt a gyerek viseli élete végéig.

A nem várt gyerek átka

Társadalmi elvárás: ha megszületett, a legjobb tudásunk szerint neveljük fel. Meg is teszünk mindent, de legbelül, talán nem is tudatosan ott motoszkál: kívántuk, vártuk, készültünk rá?
Az a baba, akit mindkét szülő várt, a legtisztább helyzetben van. Még ahhoz a gyerekhez képest is kiegyensúlyozottabb lehetőségekre számíthat, akit nemcsak szimplán vártak, hanem mindent megtettek azért, hogy megszülessen.
A nehezen érkezett gyerekek sokszor a túlságos féltés igáját nyögik, hiszen akiért nagyon megszenvedtek a szülők, azt minden rossztól szeretnék megkímélni. Így sokszor még attól is megóvják, amire a fejlődéséhez szüksége lenne, legyen az játszótéri koccanás vagy szerelmi csalódás.

1. Egy baleset vagy, semmi más!

Ági szülei válásakor tudta meg: őt csak azért nem vetették el, hogy megpróbálják megmenteni haldokló kapcsolatukat. Ennek ismeretében vált számára világossá, miért is kapott annyi szemrehányást kisgyerekkorától fogva.
A nem várt, vagy nem szívből akart gyerek sorsa nehéz lehet, ha a szülők nem szeretnek bele idejekorán. Már magzatkorában úgy tekinthetnek rá, mint minden baj forrására, de kezdjen csak el sírni, vagy verjen le véletlenül egy pohár tejet a konyhában, gyorsan megkaphatja: veled csak a baj van. Egy kritikus időszakban a tapintatos szülőből is kiszakadhat a rettenetes mondat: te csak egy szerencsétlen baleset eredménye vagy! Miattad kellett elvennem anyádat!
A nem várt gyerek már puszta létével is kényelmetlenséget okoz szüleinek, hiszen minden pillanatban emlékezteti őket arra, hogy nélküle sokkal szebb jövőre számíthattak volna. Ez az érzés még akkor is élhet a szülőkben, ha nincs reális alapja. Hiszen ki tudja, az a jövő valóban szebb lett volna. Ez a baba szinte biztos, hogy nélkülözni fogja szüleitől a feltétlen szeretetet. Ha szerencséje van, mellé áll egy nagyszülő, aki számára az unoka nem fölösleges, akit a kicsi puszta léte is örömmel, büszkeséggel tölt el.

2. Légy észrevétlen!

Ha Nóri csecsemőkorában fölsírt, anyukája pánikszerűen vigasztalni kezdte. Amikor a kislány nagyobb lett, akkor is vele maradt a teljes elalvásig, ne zavarja a gyerek apát a tévézésben. A szobában nem volt szabad ugrálni, hangoskodni, inkább nagyokat sétáltak, és mindenféle foglalkozásra jártak, alig voltak otthon.
Ha csak az egyik szülő nem kívánta a gyereket, úgy érezheti: becsapták. A kicsiben testesül meg a kudarca, ráadásul a másik szülő ellen éledő indulatait is a gyerekre zúdíthatja.
Az a szülő pedig, aki a gyerek mellett döntött, bűntudatot érezhet a párjával szemben: miattam vett rossz irányt az életed! Megpróbálhatja mindezt azzal jóvá tenni úgy, hogy a gyerekének folyamatosan azt üzeni minden mozdulatával, döntésével, szavával: Légy észrevétlen! Ne zavarj! Ne látssz! Ha sír a pici, azonnal elhallgattatja, ha ugrál, beszél, csendre inti, ha teret akar szerezi a családban, a lakásban, visszafogja vagy eltávolítja. Talán ő maga sem tudja, mi készteti erre, hiszen őszintén szereti a kisbabát, kisgyereket.

3. Nőj már fel!

Zolikát kezdettől fogva önállóságra nevelték. Nagyon hamar elvárták tőle, hogy egyedül aludjon el, egyedül birkózzon meg az öltözéssel. Hatévesen iskolába adták, különórákra járatták, hatalmas munkával kaparták össze a pénzt, hogy érettségi ajándékként lakást kaphasson a fiú.
Előfordulhat, hogy egy csak félig-meddig várt gyerek sorsa a sürgetés lesz: nőj már fel, repülj ki, akkor visszaáll a régi egyensúly, amely nélküled volt meg utoljára! A szülő tudattalan üzenete folyamatosan bombázza a gyereket. A végeredmény persze kétséges: bár a gyerek kirepül a házból, de a szülők sosem fogják visszakapni gyerek nélkül megélhető ifjúságukat.

4. Fölösleges vagyok

A nem várt gyerek szíve mélyén úgy érzi: fölösleges, haszontalan, szerethetetlen. Folyton szorong és bizonyítani akar: engem lehet szeretni. Nézzétek, milyen ügyes vagyok, okos vagyok, mindent tökéletesen megcsinálok. Szükség van rám! Elképesztő energiát fektet a bizonyításba, úgy érzi, soha nem hibázhat, hiszen ez a szüleit igazolná. Ha az életében, akár gyerekkorában, akár később akad valaki, aki elfogadja, és feltétel nélkül szereti, sokat javulhat az önértékelése, sínre kerülhet az élete.

A nyereség

Ám ahogy minden, ez a helyzet sem fekete vagy fehér. Sokan azok közül, akiket nem vártak a szülei, elmondják, hogy ez a bizonyítási kényszer hozta ki belőlük életük legnagyobb teljesítményeit. Ez adta nekik az erőt ahhoz, hogy egy szakterületen kitartó munkát végezzenek, és megszerezzék azt a tudást, amely lehetővé teszi, hogy örömet leljenek szakmájukban vagy hobbijukban. Felnőttkorukra így lett teljes az életük.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék