Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A méz segít, ha elemet nyel a gyerek

Szerző: Jaksa Petra

2018. június 19.

Forrás: babaszoba.hu

Egy friss kutatás szerint, ha a gyermek véletlenül lenyel egy gombelemet, azonnal adjunk neki mézet, hogy megelőzzük a komoly sérülést és az esetleges végzetes kimenetelt.

A méz segít, ha elemet nyel a gyerek
"Az Egyesült Államokban évente több mint 2500 esetben fordul elő, hogy egy gyerek lenyel egy gombelemet és sajnos az utóbbi évtizedben 12-szer nagyobb eséllyel haltak bele a kicsik az incidensbe, mint korábban" - mondta Dr. Ian Jacobs gyermek fül-orr-gégész és a Children's Hospital of Philadelphia vezető kutatója egy friss jelentésben.
"Mivel komoly károsodás következhet be mindössze 2 órán belül a gombelem lenyelését követően, ezért az eltávolítást megelőző időben rendkívül fontos cselekedni, hogy csökkenthessük a nyelőcső sérülésének esélyét" - tette hozzá.
"Mikor a lenyelt elem reakcióba lép a nyállal és a nyelőcső szöveteivel, egy olyan oldat keletkezik, mely bomlasztani kezdi ezeket a szöveteket, ezért komolyan károsíthatja a nyelőcsövet, a légcsövet, a hangszálakat és az ütőereket" - magyarázza a kutató. Ezért minél tovább tart eltávolítani az elemet, annál nagyobb az esélye a súlyos sérülésnek.
A kutatók malacokon teszteltek egy sor különböző folyadékot - többek között mézet, gyümölcsleveket, üdítő- és sportitalokat - hogy megnézzék, vajon melyik képes olyan védő bevonatot képezni a lenyelt gombelem és a szövetek között, ami megvédi ez utóbbit, míg az idegen testet eltávolítják.
Arra jutottak, hogy a méz, illetve egy szukralfát nevű gyógyszer volt a leghatásosabb. A kutatás eredményeit a The Laryngoscope nevű folyóiratban hozták nyilvánosságra.
"Azt javasoljuk a szülőknek, hogy ha gombelemet nyel a gyerekük, többször, bizonyos időközönként adjanak mézet neki, míg be nem érnek a kórházba, ahol az orvosok majd az eltávolítás előtt szukralfátot használnak hasonló célból" - mondja Jacobs.
Fontos azonban megemlíteni, hogy a szepszises (vérmérgezés), illetve sérült nyelőcsővel, komoly méz vagy szukralfát allergiával rendelkező, valamint 1 éves kor alatti gyermekeknél ezek a módszerek nem alkalmazhatóak!
A szakértők szerint a méz (ill. szukralfát) óvatos alkalmazása jobb, mintha semmit sem csinálnánk a kórházba jutásig.
Előzzük meg!
Mindig győződjünk meg róla, hogy a fényes, gyermekek számára csábító elemek olyan helyre vannak elzárva, ahol nem érhetik el őket. Ha olyan elektromos tárgy vagy játék van a lakásban, amit használunk, többször ellenőrizzük, hogy az elemek úgy vannak lezárva, hogy azok eltávolításához csavarhúzó használata kelljen (tehát a gyereke ne tudja kipiszkálni)!
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék