Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A menstruációs ciklus melyik szakaszában a leghatékonyabb az edzés?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 28. | Frissítve: 2016. október 2.

Forrás: MediPress

Végre itt az első kutatás, amely azt vizsgálja, hogy a menstruációs ciklus melyik szakaszában a leginkább kedvező az erőnléti edzésprogram.

Mikor a leghatékonyabb az edzés?


Az Umeåi Egyetem munkatársai szerint jól tesszük, ha a ciklus első felére időzítünk több edzést.
"Az, hogy mikor érdemes a nőnek edzenie a ciklusa szempontjából, eddig "szűz" kutatási terület volt. A legtöbb sporttal kapcsolatos kutatást eddig férfiakon végezték, ezért ez a kérdés nem is igazán merült fel. A jelek szerint azonban első két hétben hatékonyabb az edzés, mint a második szakaszban" - mondja a kutatást vezető Lisbeth Wikström-Frisén, az Umeåi Egyetem munkatársa.
A szakember és csapata négy hónapon keresztül vizsgált 59 nőt, akik láberősítő gyakorlatokat végeztek. A kérdés az volt, hogy mikor a leghatékonyabb az edzés attól függően, hogy a nők épp hol tartanak a ciklusukban.
A nők egyik csoportja a ciklus első felében, a másik a második felében vett részt az edzésprogramon, mindannyian heti öt alkalommal. Kiderült, hogy az első szakaszban jobban fejlődtek a nők a terhelés hatására, mint a második szakaszban lévő társaik. Az, hogy a nők szedtek-e fogamzásgátló tablettát, nem befolyásolta az eredményeket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék