Kisgyerek

A menstruációs ciklus ezen szakaszában legkönnyebb izmosodni

Egyáltalán nem mindegy, mikor edzenek a nők: az ideális időszak erre a menstruációs ciklus első két hete, mivel ilyenkor könnyebb izmot építeni, mint a ciklus második felében.
2017. Január 10.

Sokan komoly fogadalmakkal vágnak bele az újévbe, és ezek között szerepel a rendszeres testmozgás is. Nem mindegy azonban, hogy miként időzít az átlagos nő. A svéd Umeåi Egyetem munkatársai szerint a legjobb, ha a kemény edzések a ciklus első felére esnek, ilyenkor lesznek ezek ugyanis a leginkább hatékonyak, akár erősödésről, akár fogyásról van szó.

Szerencsére ma már nem számít tabunak, hogy a sportolók a ciklusukról beszéljenek, Heather Watson brit teniszcsillag épp az Ausztrál Openen elszenvedett veresége kapcsán állt ki a nyilvánosság elé női bajaival.

Dr. Lisbeth Wikström-Frisén szerint még ha a menstruációs fájdalom valóban hatással is lehet a teljesítményre, a rendszeres edzésnek köszönhetően a fájdalom kevésbé erős, és a ciklus első két hetében történő edzés mindenképpen kifejti jótékony hatását hosszútávon is, vélhetően az ösztrogén anabolikus hatásának következtében.

A szakember és munkatársai 59 nőt vizsgáltak, akik különféle erősítő gyakorlatokat végeztek, miközben ciklusukról is nyilatkoztak, ez alapján vonták le következtetéseiket.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A menstruáció
  • Mit tud a női test?
  • Forrás: Medipress