Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A magyar ovisok 8 százaléka már kipróbálta a dohányzást

Címkék:

dohányzás

Szerző: Babaszoba.hu

2011. december 26.

Forrás: MTI

Az általános iskolások 30%-a dohányzik! A kormány szigorítja a dohánytermékek forgalmazásának szabályozását.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának közleménye szerint a jövő év szeptemberétől csak képes egészségvédő figyelmeztetésekkel ellátott csomagolású dohánytermékeket lehet gyártani, és 2013-tól csak ilyen csomagolású termék hozható forgalomba. A gyártóknak kötelezően megszabták azt is, hogy sem tartalmában, sem motívumaiban nem változtathatják meg a figyelmeztetéseket, azok méretét, és azt, hogy a feliratokat hol kell elhelyezniük a csomagoláson.
Az államtitkárság kiemelte: ez a döntés "egy újabb fontos lépés a dohányzás leküzdéséhez vezető úton", mert a képpel illusztrált feliratok hatékonyabb figyelmeztetések.
Mint írták, minderre azért van szükség, mert a magyar lakosság egészségi állapota sokkal rosszabb, mint azt az ország gazdasági fejlettsége indokolná. Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik. A cigarettázás ráadásul egyre fiatalabb korban kezdődik. A magyar óvodások 8 százaléka kipróbálta, az általános iskolás gyerekek 30 százaléka pedig rendszeresen dohányzik. Magyarországon a dohányzással összefüggő betegségben 18 percenként meghal valaki. "Naponta 70, évente pedig csaknem 30 ezer hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt, több száz milliárd forintos károkat okozva nemzetgazdasági szinten (egészségügyi ellátás, betegség miatti jövedelemkiesés, gyógyszerkiadás, rokkantnyugdíj) - írta az egészségügyi államtitkárság.
Hozzátették: éppen ezért törekedni kell arra, hogy minél több helyen hívják fel a lakosság figyelmét a cigaretta egészségre fokozottan veszélyes, bizonyítottan kockázatokkal járó fogyasztásának következményeire.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék