Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A legjobb játék a tapasztalatszerzés

2008. január 23. | Frissítve: 2017. március 22.

Forrás: Kismama magazin

A képességfejlesztőnek nevezett játékok sokszor egyszerre túl sok ingert bocsátanak ki, túl sokféle tevékenységre hívnak, vagy éppen elhelyezésük révén (például a háton fekvő baba fölé lógnak, a bébikompba vannak beépítve) mozdulatlanságra késztetnek.

Ennélfogva éppen passzivitásra nevelnek: a játék szórakoztat, nem kell csinálnom semmit. Tartózkodjunk a gombnyomásra hangot, fényt adó, önmozgó szerkentyűktől! Látogassunk el rendszeresen egy-egy játszóházba, és figyeljük meg, ott mivel és hogyan játszik gyerekünk. Válasszunk természetes anyagokból készült játékokat, illetve természetes élethelyzeteket kisgyerekünk elméjének csiszolására.
Mi történik, ha... megnyomom, ráteszem, kihúzom? A cselekedetek következményeinek megtapasztalása segíti az értelmi fejlődést. A fából készült xilofon más hangot ad, mint a fém, a kockatorony ledől, a gyurma belapul.

Képességfejlesztés a legegyszerűbb játékokkal

Mi hova tartozik? Az egyszerű kirakók, dominók, mértani formák a megfigyelőképességet, felismerést, logikus gondolkodást serkentik.
Ügyes vagyok? Mindenféle mozgás fejleszti az egyensúlyérzéket, a testérzékelést. Egy-egy duci díszpárna a földön átugrásra, a kanyargós, hosszú sálfolyó végigkövetésre, a domboldal hempergésre, gurulásra hívogat.
Ami a legtermészetesebb fejlesztés, az a szabad játék. Amikor a kisgyermek nem irányítottan, alkotó tevékenységekben tud elmélyülni, ilyen a festés, gyurmázás, rajzolás. Igyekezzünk az életkorának megfelelő eszközöket biztosítani számára: kisebb gyereknek vastagabb ceruzát, ecsetet adjunk.
A tapasztalatszerzés élményszerzést jelent, engedjük, hogy megtapasztalja a körülötte lévő világot, játszhasson esőben, ugrálhasson pocsolyákban, sarazzon. Az élményszerzés ugyanakkor ne legyen túlzó, a kisgyereknek nincs szüksége állandó, sok ingerre, ne cibáljuk egyik programról a másikra. A játékot mindig pihenés, lecsendesítés kövesse, hogy fel tudja dolgozni mindazt, amit megélt. Nagyon fontos, hogy a kisgyereknek nincs szüksége állandó magyarázatokra, a világot még nem az intellektuson, hanem az érzékszervein keresztül éli meg. A kérdéseire egyszerű, az életkorának megfelelő válaszokat adjunk, ne bonyolódjunk bele a mély és mindenre kiterjedő válaszadásba.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék