Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A krumpli magas vérnyomást okozhat

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 25. | Frissítve: 2020. június 8.

Forrás: Medipress

A burgonya a nyugati ember étrendjének fontos része, ugyanakkor ha túl sokat fogyasztunk belőle - legyen akár sütve, főzve, pürésítve - jó eséllyel a magas vérnyomással is számolnunk kell - derül ki egy kutatásból.

A krumpli magas vérnyomást okozhat

Amennyiben hetente négy vagy annál több alkalommal eszünk krumplit, nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás. A héjában főtt, a főtt és a pürésített krumpli esetén 11 százalékkal, a sült krumplinál pedig 17 százalékkal nagyobb az esélye a magas vérnyomás kialakulásának. A Harvard friss kutatása azt is megállapította, hogy a burgonyaszirom meglepő módon nem növeli a kockázatot.
"Nagyon fontos, hogy beszéljünk arról, hogy mi történik, ha a krumpli a legfontosabb köretté válik. Egyértelmű, hogy bizonyos betegségek kockázata nő, ha túl sok burgonyát fogyasztunk" - mondja a kutatást vezető Dr. Lea Borgi. A kutatásban résztvevő dietetikusok szerint azonban valószínű, hogy nem maga a burgonya okozza a problémát, hanem mindaz, amivel elkészítjük: többek között pl. a tejföl és a bacon.
A szakemberek több mint 187 ezer férfi és nő étkezési szokásait és egészségét vizsgálták 20 éven keresztül. Ez alatt az időszak alatt a résztvevők többször is kérdőívet töltöttek ki az étrendjükről. A kutatás kezdetén egyik résztvevőnek sem volt problémája a magas vérnyomással.
A burgonyának a többi zöldséghez képest igen magas a glikémiás indexe, ami a vércukorszint hirtelen növekedését okozhatja, ami pedig magas vérnyomás kialakulását is vonhatja maga után. A szakember arra is rámutatott, hogy a kutatás nem bizonyítja egyértelműen, hogy a burgonyafogyasztás magas vérnyomást okoz, az összefüggés azonban tagadhatatlan.
A hozzátáplálás kezdetekor, tehát 6 hónapos kortól adható krumpli a babának, bár nálunk azért nem ez, hanem az alma szokott lenni a legelső kóstoló, de ugyanebben a hónapban a burgonya is megjelenhet az étrendben. Méghozzá azért, mert a burgonya egyike azoknak az élelmiszereknek, amik nem allergizálnak. Sok fajtája létezik (édesburgonya vagy batáta, , lila burgonya, stb) kis utánajárással többféle is beszerezhető.
Magas a szénhidrát, a fehérje, az A-vitamin, az E-vitamin, a B6- és a C-vitamin, továbbá a kálium, a réz és a mangán tartalma az édesburgonyának, emiatt ajánlott a rendszeres fogyasztása, tehát semmiképpen nem szabad később sem kiiktatni a gyermek étrendjéből.
Babakonyhás burgonyás recepteket itt találunk.
A kutatás a BMJ című szaklapban jelent meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék