Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kövér gyerekek alig érzik az ízeket

Szerző: Babaszoba.hu

2012. szeptember 27. | Frissítve: 2016. március 22.

Forrás: babaszoba.hu

Az elhízott gyerekeknek kevésbé érzékeny az ízérzékelése, mint normál súlyú kortársaiké - állapították tanulmányukban német kutatók.

Az késztetheti nagyobb adag étel elfogyasztására ezeket a gyerekeket, hogy az öt ízt - a keserűt, édeset, sósat, savanyút és az umamit (Az utóbbi azt a kellemes, finom ízt takarja, amelyet különféle aminosavak váltanak ki) - nehezebben különböztetik meg. Elképzelhető, hogy ugyanazon ízélmény eléréséhez nagyobb adag ételre vagy italra van szükségük - írja az MTI.

Nem érzik úgy az ízeket a kövér gyerekek


Az Archives of Disease in Childhood című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba közel száz elhízott és ugyanannyi normál testsúlyú, 6 és 18 év közötti gyereket vontak be. A tesztben minden ízből négy különböző intenzitású ízcsíkot helyeztek el a résztvevők nyelvén, majd megkérdezték tőlük, hogy milyen ízt és mennyire intenzíven éreznek. Például: nagyon sós, sós, kicsit sós, alig sós lehetett a megnevezés.

A kutatók úgy találták, hogy az elhízott gyerekeknek jellemzően kevésbé sikerült azonosítaniuk az egyes ízeket, különösen gondban voltak a sós, keserű és umami ízekkel. Az édes ízt felismerték ugyan, de jóval kevésbé intenzívnek érzékelték, mint a kontrollcsoport tagjai.
Ha az öt ízt intenzitásuk szerint is sikerült volna megfelelő sorrendben megnevezni, akkor 20 pontot kaptak volna a gyerekek. Az eredmény végül 2 és 19 pont között szórt, a kövér gyerekeknél 12,6 lett az átlagos pontszám, miközben a normál testsúlyúak pontszáma kicsit meghaladta a 14-et.

Az átlagosnál jobban szerepeltek a lányok és az idősebb gyerekek, az édes és a sós íz megkülönböztetése ment összességében a legjobban, a legtöbb gondot pedig a sós és az umami, valamint a sós és a keserű ízek megkülönböztetése okozta - idézte a tanulmány eredményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Ne add tovább a kövérséget!
 • Az elhízott nők gyermekei nagyobb eséllyel lesznek elhízottak
 • Csecsemőkori kövérség
 • A szívinfarktus gyerekkori előfutárai

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék