Kisgyerek

A koronavírus tünetei és súlyossága gyerekeknél

Mennyiben más gyerekeknél a lappangási idő, a tünetek és a betegség lefolyása?
2020. Szeptember 10.
A koronavírus tünetei és súlyossága gyerekeknél (fotó: Getty Images)

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerint a gyerekek körében a COVID-19 lappangási ideje nagyjából megegyezik a felnőttekével: 2-14 nap, átlagosan 6 nap.

A COVID-19 tünetei gyerekeknél

A gyermekek koronavírusra utaló tünetei a következők:

  • Láz
  • Fáradtság
  • Fejfájás
  • Izomfájdalom
  • Köhögés
  • Orrdugulás vagy orrfolyás
  • Íz- vagy szagvesztés
  • Torokfájás
  • Légszomj vagy nehézlégzés
  • Hasi fájdalom
  • Hasmenés
  • Hányinger vagy hányás
  • Étvágytalanság

A gyerekekre jellemzőek továbbá a nem specifikus tünetek is, azaz lehetséges, hogy csak egyféle tünetet produkálnak vagy teljesen tünetmentesek. A CDC szerint a gyereknél a leggyakoribb tünet a köhögés és/vagy a láz.

A tanulmány szerint a koronavírussal fertőzött gyerekek 16 százaléka tünetmentes, de vannak arra is utaló bizonyítékok, hogy ez a szám elérheti a 45 százalékot is.

A gyermekek COVID-19 tünetei hasonlóak más fertőzésekhez, beleértve az influenzát, a streptococcus pharyngitist (streptococcus okozta torokgyulladás) és az allergiás náthát is.

A COVID-19 súlyossága gyerekeknél

Kevésbé valószínű, hogy súlyos betegség vagy szövődmény alakulna ki náluk, szemben a felnőttekkel. Bár kevésbé valószínű, azért a CDC tanulmánya rámutat, hogy fennáll a valószínűsége, tehát teljesen kizárni nem lehet.

A CDC legfrissebb COVID-19-re vonatkozó kórházi megfigyelési adatai azt mutatják, hogy a gyermekek körében a kórházi ellátás aránya alacsony (8,0 / 100 000 lakos), összehasonlítva a felnőttekével (164,5 / 100 000 lakos), de az is látható az adatokból, hogy a gyermekek kórházi kezelésének aránya növekszik.

Míg a gyermekeknél kevésbé következik be a lélegeztetőgép alkalmazása és a haláleset, az Egyesült Államokban a COVID-19-szel kórházba szállított 3 gyermekből 1-et felvettek az intenzív osztályra, ez az arány megegyezik ami a felnőttekével.

A jelenlegi bizonyítékok azt valószínűsítik, hogy bizonyos alapbetegségben szenvedő gyermekek és csecsemők (1 évesnél fiatalabbak) fokozottan veszélyeztetettek lehetnek a koronavírus-fertőzésre. A COVID-19 miatt súlyos megbetegedett gyermekek többségének alapbetegségei voltak.

Korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a gyermekek általános egészségi állapota növelheti-e a betegség súlyosságának kockázatát. A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a genetikai-, neurológiai-, anyagcsere- betegségekben vagy veleszületett szívbetegségben szenvedő gyermekek fokozottan veszélyeztetettek lehetnek.

A felnőttekhez hasonlóan az elhízásban, cukorbetegségben, asztmában és krónikus tüdőbetegségben, sarlósejtes vérszegénységben vagy immunszuppresszióban szenvedő gyermekek is fokozottan veszélyeztetettek lehetnek. Ugyanakkor az is látható, hogy a legtöbb csecsemőnél és gyermeknél, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek (akár daganatos betegségben, nem alakul súlyos szövődmény, ha megfertőződnek.

A felnőttekhez hasonlóan a súlyos COVID-19-ben szenvedő gyermekeknél légzési elégtelenség, szívizomgyulladás, sokk, akut veseelégtelenség, véralvadási zavar és sokszervi elégtelenség alakulhat ki. Néhány COVID-19-ben szenvedő gyermeknél más súlyos problémák is kialakultak, például bélbetüremkedés vagy diabéteszes ketoacidózis. A koronavírussal fertőzött gyermekek veszélyeztetettek az úgy nevezett többszörös gyulladással jelentkező tünetegyüttes (MIS-C) kialakulására is.

(via)