Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A klasszikus mesék túl rémisztőek a mai gyerekeknek?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. február 15. | Frissítve: 2016. február 28.

Forrás: MTI

A klasszikus mesék túl rémisztőek a mai gyerekeknek - véli a brit szülők ötöde olyan erős meggyőződéssel, hogy inkább nem is terheli velük gyermekét.

Túl rémisztőek a klasszikus mesék?

Kétezer szülő megkérdezésével kiderült, hogy egyharmaduk gyereke elsírta magát a Piroska és a Farkas hallatán - a nagymamaevéskor. Minden második szülő helyteleníti a Hamupipőke mondanivalóját, amely szerintük azt sugallja, hogy egy lánynak egész nap robotolnia kell a háztartásban. Jancsi és Juliska történetét sokan azért vetik el, mert nagyon rémisztő a gyerekeknek és rémálmokat láttathat velük. Az égig érő paszullyal az a bajuk a szülők egy részének, hogy a valóságtól nagyon elrugaszkodó, a Hófehérke és a hét törpével pedig az, hogy a törpe kifejezés nem megfelelő.
Az eredeti mesék (pl. Hófehérke, Piroska és a farkas)sokkal rémisztőbbek, brutálisabbak voltak, sokan szinte már horrorisztikusnak mondják őket: a Grimm-testvérek finomítottak rajtuk valamennyit. Az általunk ismert meséket a Grimm-fivérek gyűjtötték össze, de a mesék nagy része a középkorból származott és néhányuknál az is kérdés, hogy egyáltalán gyerekek számára íródtak-e.

A mese terápiás eszköze abban rejlik, hogy a történet végére helyre áll az egyensúly, igazság születik, a jó és a rossz is elnyeri méltó jutalmát. A meseolvasás nagyon fontos, azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak (vagy fejből mondanak!) mesét, sok mindent levezetnek a mesék által, kreatívabbak, gazdagabb a szókincsük, a fantáziaviláguk.

Mindig szem előtt kell azonban tartani a mese kiválasztásánál a gyermek életkorából adódó szükségleteit és a gyermek személyiségét. Egy 3-4 éves gyermeket például leginkább olyan mesék érdekelnek, amelyekben a saját életének elemeire ismer rá.

A felmérés alapján a brit szülők negyede öt éven aluli gyermekének nem olvas klasszikus, avagy tündérmesét, mert túl sok kényelmetlen kérdést tehet fel csemetéje - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mit olvassunk a gyereknek?
 • Mit meséljünk a kisgyereknek?
 • Mesélj esténként!
 • A mesélés fontosságáról

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék