Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kisgyerekeknek is adhatunk növényi tejpótlót?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 26. | Frissítve: 2021. november 29.

Forrás: babaszoba.hu

A felnőttek körében egyre népszerűbbek a növényi tejpótló italok, ha ételérzékenység vagy más ok miatt nem fogyasztanának tejterméket. A kisgyerekeknek is adhatjuk ezeket biztonsággal?

A kisgyerekeknek is adhatunk növényi tejpótlót? (Fotó: Getty Images)
A babák 1 éves korukra általában már nem csak anyatejet fogyasztanak, hanem szilárd ételeket is. Ettől az életkortól kezdve a tejtermékeket is be kell építeni az étrendjükbe, melyek segítik a fejlődésüket. Dr. Faith Buenaventura-Alcazaren, gyermekgyógyász szerint az 1-2 éveseknek még teljes zsírtartalmú tejre van szükségük, míg a 2-3 éveseknek már nagyobb arányban lehet adni csökkentett zsírtartalmú termékeket - az ajánlás oka, hogy az agy fejlődésének szüksége van a zsírokra ezekben az időszakokban.

Ha a gyerek tejérzékeny

De mi van akkor, ha a gyermek érzékeny a laktózra vagy a tejfehérjére? Vagy csak egyszerűen elutasítja a tejtermékeket? A növényi tejhelyettesítők biztonságosak a számára?
Ha a gyermek valamilyen okból nem fogyaszthat tehéntejet, érdemes megpróbálkozni a színében és textúrájában erre hasonlító zabtejjel, mely a Romper szerint biztonsággal adható a gyermekeknek. Ízében édesebb a tehéntejnél, így jó esély van rá, hogy a gyermek is megkedveli. A zab tejpótló B-vitaminban gazdag, magas a fehérje- és a rosttartalma is, és remek antioxidánsforrás, alacsony a koleszterintartalma, és könnyen emészthető. Azonban kalciumot maximum csak hozzáadott formában tartalmaz, így fontos, hogy ezt más ételekkel biztosítsuk a gyermeknek. 

Mi adható a szójára allergiás gyerekeknek?

Egy másik népszerű növényi tejhelyettesítő a mandula tejpótló, amely tartalmaz fehérjét, zsírt, kalciumot, káliumot és D-vitamint is. A mandulatej mellett is szükséges lehet a kalciumpótlás, mert a szervezet kevésbé tudja hasznosítani a mandulatejben található kalciumot. - A kalória- és tápanyag tartalomban vannak különbségek a tehéntej és az alternatív tejek között, ezért szükséges bizonyos vitaminok, nyomelemek pótlása, a gyermek igényei szerint - mondta Dr. Buenaventura-Alcazaren.
A zsírokban, kalciumban és D3-vitaminban kevésbé gazdagok a növényi tejpótlók, így ezeket más forrásból szükséges fedezni. A kisgyerekeknek egyébként is sokféle ételt kell fogyasztaniuk, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjanak.
Bármelyik tejhelyettesítőt is adnánk a gyermeknek, érdemes a kezelő orvosával is egyeztetni erről.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Üdvözlünk a kisgyermekkorban! (X)

Az utóbbi időben rengeteg "első" alkalmat ünnepeltetek. Az első lépések, az első szavak, az első önálló kanál használat és a babád első születésnapja. Gratulálunk - egyéves korban a babád hivatalosan már kisgyermek!

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék