Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kisgyerekek érzékenyebbek a melegre

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 2. | Frissítve: 2021. június 29.

Forrás: babaszoba.hu

A melegérzékenység összetett jelenség, melyben az egyéni jellegzetességek, preferenciák mellett az életkor is szerepet játszhat. A kisgyerekek általában érzékenyebbek a melegre, ami megnöveli bizonyos betegségekre, problémákra való fogékonyságukat.

A melegérzékenység önmagában nem betegség, de az, ha valaki az átlagostól eltérően reagál a melegre, a mélyben meghúzódó egészségügyi gondok tünete is lehet. A melegérzékenység legfőbb tünete általában az, hogy az illetőnek akkor is melege van, amikor mások komfortosan érzik magukat vagy éppen fáznak. Emellett fokozott izzadékonyság vagy éppen az izzadás hiánya, a melegben való kimerültség, fáradékonyság, hányinger, hányás vagy szédülés is jelentkezhet a hőségben, és az is előfordulhat, hogy valaki ingerlékenyebb, ha melege van.
A pancsolás jól esik a hőségben
Természetesen, egyénenként nagyon eltérő lehet, hogy ki mennyire tolerálja a meleget, és kinél hol található az a "határ", amikor csak kellemetlenül érzi magát, illetve, hogy mikor lehetnek egészségügyi következményei is a hőségnek.
A melegérzékenység legnagyobb veszélye, hogy az érintett fogékonyabb lehet a hőséggel összefüggő betegségekre, túlhevülésre, hőgutára, napszúrásra. Éppen ezért jobban kell figyelni a 4 éven aluli kisgyermekekre, akik még nem tudják olyan hatékonyan szabályozni a szervezetük hőháztartását.

Hogyan óvhatjuk a kicsiket a hőségtől?

Természetesen, a nyári hónapokban nem lehet teljesen elkerülni a meleget, de néhány egyszerű lépés megtételével csökkenthetjük a hőséggel összefüggő problémák kialakulásának a rizikóját.
  • Kerüljük a közvetlen napfényt, lehetőleg vonuljunk árnyékba vagy maradjunk a szobában délelőtt 11 és délután 15 óra között, amikor a legmelegebb az idő!
  • Itassunk elegendő folyadékot a gyerekekkel, szoptassunk gyakrabban!
  • Adjunk a kicsikre természetes anyagból készült, világos színű, kényelmes és jól szellőző ruhákat!
  • A kellemesen langyos zuhany vagy a kismedencében való pancsolás segíthet elviselni a hőséget.
  • Figyeljünk a túlhevüléssel, napszúrással vagy hőgutával kapcsolatos tüneteket, így a hányingert és hányást, a szapora pulzust, az extrém nyűgösséget és sírósságot, a lázat vagy az eszméletvesztést.
(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék