Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kisgyerekek D-vitamin-szükséglete

Szerző: Babaszoba.hu

2021. november 3.

Forrás: babaszoba.hu

Miért kell pótolni a D-vitamint, nem állítja elő a szerveztünk? Miért fontos egyáltalán a D-vitamin és mennyit kell adni pótlásként a gyerekeknek?

A kisgyerekek D-vitamin-szükséglete (fotó: Getty Images)
Évről évre gyermekorvosok, kutatók hívják fel arra a figyelmet, hogy tavaszra a magyarok döntő többsége D-vitamin hiányos. Az ősz beköszöntétől tavasz kezdetéig minden felnőttnek D-vitamin pótlásra van szüksége. Bár fontos a kiegyensúlyozott étrend, önmagában táplálék formájában nem vihető be a megfelelő mennyiség ebből a vitaminból. A tojás például D-vitaminban gazdag forrás, de napi 30 tojást kéne megennünk ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk. Ha azonban meg is tudnánk enni ennyi tojást, akkor egy másik problémával állnánk szemben: a koleszterinszint emelkedéssel kellene számolnunk. Így tehát egyértelmű, hogy valamilyen mesterséges formában kell pótolnunk a D-vitamint.
De mi a helyzet az egészen kicsikkel?

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez, a kalcium-anyagcseréhez, és az immunrendszer működését is kedvezően befolyásolja.
A D-vitamin szabályozza a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését.
A D-vitamin hiánya növekedési problémákat, csont-és izomfájdalmat okozhat, extrém mértékű hiánya pedig lágy csontokhoz és angolkórhoz vezethet.
Az elmúlt évtizedekben sokan, sok országban kutatták a D-vitamin szerepét és nagyon úgy tűnik, hogy sokkal összetettebb a szerepe és hatása annál, mint korábban gondoltuk.

Miért kell pótolni a D-vitamin a kisgyerekeknél?

Mivel a gyerekek növekedése különösen 3 év alatt rendkívül gyors mértékű és a kalcium csontokban való gyors lebomlása jellemző, ezért ők fokozottan ki vannak téve a D-vitamin hiány kockázatának. A kicsik nem tudják csupán a napfényből kinyerni a megfelelő mennyiségű D-vitamint (ősztől tavaszig mi felnőttek sem), ezért azt mindenképpen pótolni kell.
Az egészen piciknek, azaz újszülött kortól egy éves korig egész évben szükség van D-vitamin pótlásra. Egy éves kor felett már csak ősztől tavaszig, azaz októbertől márciusig kell pótolnunk.

Mennyi D-vitaminra van szüksége a kisgyerekeknek?

Lássuk mennyi D-vitamint érdemes adni a gyerekeknek naponta:
0-1 év: 400-1000NE/nap, maximum 1000NE naponta
1-6 év: 600-1000NE/nap, maximum 2000NE naponta
Vigyázzunk és ne essünk át a ló túloldalára, mert a D-vitamin túladagolható, akár vesekárosodást is okozhat.

Hogyan adjuk be a D-vitamint?

A D-vitaminos-cseppet közvetlenül a baba szájába, nyelvére cseppentsük, esetleg egy kanál anyatej vagy étel tetejére cseppentve adjuk be. Kisgyerekeknek a kisméretű tabletta javasolható, ami szétmállik ha folyadékba kerül vagy ételbe is keverhetjük miután szétmorzsoltuk.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék