Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kézügyesség fejlődése 2 éves korban

Szerző: Jaksa Petra

2017. augusztus 14. | Frissítve: 2021. január 11.

Forrás: babaszoba.hu

Két évesen a gyerekek többsége kisebb tárgyakat is könnyedén a kezébe vesz, tüzetesen megvizsgál, könyvet lapozgat, leveszi a cipőjét és kicipzározza a kabátját.

A kézügyesség fejlődése 2 éves korban

24 hónaposan a gyerekek olyan ügyesen képesek koordinálni a csukló, az ujjak és a tenyér mozgását, hogy gond nélkül kinyitják az ajtót, letekerik az üveg kupakját, egy kézzel fogják a poharat ivás közben, és kicsomagolják az eléjük tett cukorkát - írja a healthychildren.org.
A 2. életév legnagyobb teljesítménye a "rajzolás" megtanulása a gyerekeknél. Adjunk a kezébe egy ceruzát, tegyünk elé egy papírt, és figyeljük, mi történik: a kicsi valószínűleg a hüvelykujját a ceruza egyik oldalához teszi, a többi ujját pedig a másik oldalra, majd kissé esetlenül a mutató- vagy középső ujját a ceruza hegye felé nyújtja. Ez a tartás azonban pont elég lesz ahhoz, hogy az első körökből és vonalakból álló művészi "mesterművek" megszülethessenek.
Szerencsére a gyerekek ebben az életkorban már sokkal koncentráltabban képesek egy dologra fókuszálni, mint 18 hónaposan, amikor még annyi minden érdekelte őket, hogy gyakran elaprózódott a figyelmük. Ennek, illetve a lapozás tökéletesítésének köszönhetően, sokkal aktívabb résztvevője lesz a közös olvasásoknak is.
Olyan tevékenységek is felkeltik az érdeklődését, mint a rajzolás, építőkockázás, legózás vagy a gyurmázás. Adjunk neki egy doboz ceruzát vagy zsírkrétát (bátrabb anyukák vízfestékkel is próbálkozhatnak) - meg fogunk lepődni, mennyi kreativitás van egy ilyen kicsi gyerekben.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék