Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kétéves tornász, akitől mindenkinek tátva marad a szája

2016. augusztus 12.

Forrás: babaszoba.hu

Arat Hosseinit már 357 ezer ember követi Instagramon (Facebookon 203 ezer). Az iráni kisfiú édesapja bízik benne, hogy egyszer hatalmas sportoló lesz a fia. Vajon mennyire egészséges, ha egy ekkora gyerek hajmeresztő gyakorlatokat mutat be?

Arat, a csodagyerek


A közösségi médiában sztárrá vált kisfiú 2013. szeptember 30-án született. Elképesztően korán, 9 hónaposan kezdett tornázni. Az eseményeket, fejlődését édesapja szorgalmasan dokumentálta a nyilvánosság előtt.
Arat hivatalos oldalai:
 • Instagram
 • Facebook
 • Hátraszaltó, falramászás, nehéz egyensúly-gyakorlatok, súllyal fekvőtámasz és húzódzkodás - egy ekkora gyerektől mindenképp meglepő dolgok ezek. Szülei - Mohamad és Fatemeh - elmondása szerint nem vett részt szakmai képzésen Arat, és mindössze napi 10-20 percet gyakorol naponta. Már pici korában érezhető volt, hogy nem mindennapi ügyesség és erő lakik a kicsiben. A netre feltöltött videókon látható trükkök, mutatványok első vagy második nekifutásra mentek ilyen jól - meséli Mohamad.
  Szakértőt is megkérdeztünk Arat kapcsán. Bene Máté Zoltán fizioterapeuta szerint egy része vállalható a videókon látottaknak, egy része azonban egyáltalán nem tesz jót ilyen korban.

  Vajon egészséges ilyen korán belevágni a sportba?

  Az extrém korán elkezdett sport nagyon tudatos megközelítést, és az edzőtől óriási szakmai tudást kíván meg - állítja Bene Máté, a gerinc.hu szakértője. A gyerek testének a fejlődését jelentősen meghatározzák az őt ért hatások, így nem mindegy, hogy a gyerek teste milyen irányú, és minőségű terhelést kap. A gyerek lazább ízületeiből származó szélesebb mozgástartományok kihasználása, a szalagrendszer korai túlnyújtása instabillá teszi az ízületeket, ami a fiatal felnőttkorban jelentkező kopásos és meszesedéses betegségek melegágya.
  Sajnos a rendelőmben túl gyakran fordulnak elő fiatal élsportolók - folytatja a szakember. A szülőnek el kell dönteni, hogy megéri-e a korai eredményekért az ízületek egészségét feláldozni, és későbbi fájdalmaknak kitennie a gyermekét. Persze lehet ezt okosan is csinálni, de ennek már kevés köze van a versenysporthoz és az extrém teljesítményekhez.

  Mozogni kell!

  Gyermekkorban, a csontfejlődés fázisában lehet a legtöbbet tenni a nagyobb csonttömeg kialakulásáért, így paradox mód az idős kori csontritkulásos törések megelőzéséért. Ezért fontos, hogy ne féltsük a gyereket a mozgástól és az egészséges(!) terheléstől.
  A legszerencsésebb, ha hagyjuk egyenetlen talajon mozogni, mászni, rohangálni, ugrálni és biztosítjuk számára a lehetőséget a változatos mozgásra.

  Hozzászólások

  A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

  Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék