Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kanyaró tünetei a gyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 6. | Frissítve: 2018. szeptember 3.

Forrás: babaszoba.hu

Európában egyre több a kanyarós megbetegedés, Romániában egyenesen kanyarójárvány volt. Nézzük, melyek a kanyaró tünetei.

A kanyaró tünetei a gyerekeknél

Romániában tavaly kanyarójárványban volt: 3071 ember betegedett meg, és 16 beteg meghalt. Akkor Makón, négy egészségügyi dolgozónál is kanyarót igazoltak, az ÁNTSZ pedig arra figyelmeztette a Romániával határos megyéket,hogy ellenőrizzék az MMR-oltottságot. A WHO nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy drámaian terjed a kanyaró Európában: Ebben a helyzetben nem árt tudni, hogy melyek a kanyaró tünetei.
A kanyaró egy olyan fertőző betegség, amely az egész világon elterjedt ás elsősorban a csecsemőket és a kisgyerekeket veszélyezteti.
Magyarországon a kanyaró elleni védőoltás a kötelező oltások közé tartozik. Trivalens, azaz háromkomponensű oltást alkalmaznak, amellyel egyidejűleg oltanak be a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen (MMR).
A kanyaró Magyarországon is egyike volt a gyermekkor leggyakoribb fertőző betegségeinek. Amióta minden gyermek számára kötelező a kanyaró elleni védőoltás, azóta szinte teljesen eltűnt Magyarországon a betegség.
Magyarországon a 15. hónapot betöltött babák oltandók. Emlékeztető oltást a 11 évesek kapnak az általános iskola 6. osztályában. Elmaradt oltás bármely életkorban pótolható!
A kanyarót a paramyxovírusok családjába tartozó RNS-vírus okozza. Zárt légtérben cseppfertőzéssel nagyon gyorsan terjed.
A kanyaró lappangási ideje 9-11 nap. A kezdeti tünetek már az 5-6. nap környékén megjelennek. Ezek általában a következők:
- bágyadtság,
- fejfájás,
- étvágytalanság,
- levertség, rossz közérzet,
- hőemelkedés,
- hányás,
- hasmenés,
- hurutos tünetek.
Az ezt követő 4-5 napban erősödnek a tünetek, amelyek:
- piros torok,
- magas láz,
- köhögés,
- rekedtség,
- erős orrfolyás,
- kötőhártya-gyulladás.
Ezt követően megjelennek a betegségre jellemző nyálkahártya-tünetek is: a garaton és a szájban kiütések, a szájnyálkahártyán, a kisőrlő fogak magasságában pedig megjelenik az úgynevezett Kopik-folt, amely sárgásfehér, grízszerű felrakódás.
A bőrön lévő kiütések a 14. napon jelentkeznek, a halántékon és a fül mögött kezdődnek, majd az arcon is megjelennek a gombostűfejnyi, vörös foltok, melyek a duzzadt bőrből emelkednek ki. Pár nap alatt az egész testet ellepik ezek a foltok, melyek helyenként összefüggően jelentkeznek. 4-5 nap alatt barnás árnyalatúvá válnak, majd eltűnnek. A foltok hámlással szűnnek meg.
A kiütések ideje alatt a láz is állandó megmarad.
A kanyaró szövődménye lehet agyvelőgyulladást, amely az egyik legsúlyosabb szövődmény. Okozhat még légúti szövődményeket is: tüdőgyulladást, gégegyulladást, légcső-gyulladást, hörghurutot, középfül-, melléküreg-gyulladást, gyomor-, és bélhurutot, kötőhártya-gyulladást vagy szívizomgyulladást is.
Kapcsolódó cikkeink kanyaró témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék